
Els i les alumnes de l’escola Joseph Néo d’Elna han passat tres dies i dues nits a Castelló d’Empúries, fruit de l’intercanvi amb l’alumnat de 4t de l’Escola Ruiz Amado.
L’any 1986 l’Ajuntament de Castelló d’Empúries es va agermanar amb la Vila d’Elna, vila de la comarca del Rosselló, a la Catalunya Nord, amb la finalitat de posar les bases d’una relació comuna a partir dels vincles històrics, culturals i patrimonials entre ambdós municipis, amb una identitat municipal pròpia i amb unes característiques singulars semblants al llarg dels segles.
L’objectiu del projecte que s’ha portat a terme aquests dies és que els infants d’ambdós municipis es coneguin, aprenguin la cultura i tradicions del poble amb el qual estan agermanats i utilitzin el català com a llengua comuna. Aquest intercanvi s’emmarca dins el Pla Educatiu d’Entorn i vol oferir als infants oportunitats més enllà de l’escola. Gràcies a una subvenció pluriennal Eurodistricte per al desenvolupament de projectes de cooperació a l’Espai Català Transfronterer del departament de la Presidència, de la Generalitat de Catalunya, s’ha pogut portar a terme.
Aquesta activitat està destinada als alumnes de 4t de primària. Hi poden participar uns 50 alumnes de cada municipi, per aquest motiu es va realitzar un sorteig entre les tres escoles de Castelló d’Empúries. Enguany l’escola guanyadora del sorteig va ser l’escola Ruiz Amado. La idea és que cada any hi vagi un centre diferent.El passat mes de març va ser l’alumnat de Castelló d’Empúries qui va passar dos dies i una nit a Elna. Amb la seva estada allà, van visitar, acompanyats dels nens i nenes de l’Escola Joseph Néo, l’entorn catedralici de la vila i la maternitat d’Elna, i van portar a terme diverses activitats.
Durant aquests dies que l’alumnat d’Elna ha visitat Castelló d’Empúries també han organitzat diferents visites pel municipi, una ruta pels aiguamolls de l’Empordà i una excursió a les ruïnes d’Empúries. Els nens i nenes d’Elna també van fer una ruta pels canals d’Empuriabrava, van passejar pel Passeig Marítim i van visitar el papallonari del municipi.
La cloenda de l’intercanvi es va realitzar ahir a la tarda a la Sala Municipal amb un seguit de danses dels alumnes d’ambdós municipis. Tots els infants van ser obsequiats amb bolígrafs i llibretes de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries que van fer servir per fer-se dedicatòries els uns als altres, un final rodó per aquest intercanvi.
En total han participat en el projecte 87 infants que han gaudit molt de l’experiència, tant en l’àmbit cultural com lúdic així com de la vivència de fer un intercanvi transfronterer. Així doncs, l’activitat ha estat molt ben valorada per les parts implicades i, des del Departament d’Ensenyament de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, ja s’han fet els tràmits per a obtenir la subvenció de cara al curs que bé.