Es presenta la guia de recursos educatius pel curs 2020-2021

La guia de recursos educatius, editada pel departament d’ensenyament de l’ajuntament de Castelló d’Empúries i adreçada a l’alumnat del municipi de totes les edats, conté 57 activitats i accions que provenen de diferents àmbits socials, amb una clara intencionalitat educativa i adaptades a la nova situació.

Com cada curs, des del Departament d’Ensenyament de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries s’ha elaborat una guia de recursos educatius. Aquest és el quart curs que es realitza aquesta guia, que pretén ser una eina per tal de poder oferir la major equitat possible en l’accés d’informació dels diferents centres educatius en relació a les activitats i recursos existents al municipi.

En total s’hi presenten un total de 57 activitats i accions que provenen de diferents àmbits socials: entitats, associacions, serveis, institucions, etc. amb una clara intencionalitat educativa, i que ha estat possible gràcies a la implicació i la coordinació amb els diferents agents responsables. Totes aquestes propostes d’activitats o recursos, que inclouen diferents tipus d’activitats, visites guiades, tallers, etc., estan adreçades a l’alumnat del municipi de totes les edats, des de la primera etapa d’educació infantil fins a batxillerat i cicle formatiu, i en general totes elles es duen a terme en l’horari lectiu i es dirigeixen a un grup classe.

Aquesta guia pretén ser un recurs útil als centres a l’hora de dur a terme la seva tasca, així com un instrument de coordinació entre els diferents agents per tal de facilitar el treball en xarxa en el nostre municipi.

A causa de  la pandèmia de la Covid-19, aquest curs moltes accions s’han hagut de reinventar i buscar noves fórmules, per intentar seguir oferint una educació integral, participativa i comunitària com s’ha fet fins ara. Diferents activitats es presenten amb noves mesures d’higiene i seguretat adequades a la situació actual i segons marca el Departament de Salut de la Generalitat. 

Enguany, a més de les propostes que ja es van incloure els cursos passats, s’han incorporat noves activitats com algunes visites guiades noves que es realitzen sobretot en llocs exteriors, que és un dels aspectes que més es recomanen en la situació actual. En canvi, s’han hagut de deixar de banda momentàniament les propostes que s’incloïen dins el programa de “salut i escola” degut a la situació actual dels centres de salut.

Cal destacar que justament en moments com l’actual, en què la mobilitat dels alumnes per a realitzar sortides és més complicada, resulta especialment interessant poder aprofitar els recursos educatius de proximitat i que s’ofereixen a nivell local.

Aquesta guia s’ha repartit en format paper i digital als diferents centres educatius del municipi perquè en son els principals usuaris, però també es podrà consultar al web de l’Ajuntament.

A part de totes les activitats educatives que es proposen, en aquesta guia també hi ha un recull d’altres serveis educatius d’interès pels centres, com els serveis socioeducatius fora de l’horari escolar, la formació d’adults, l’Oficina Municipal d’Escolarització, la visita guiada a professors i mestres, el Consell d’Infants i Adolescents o la Unitat d’Escolarització Compartida, entre d’altres.

Publicado en: Notícies

VI edició de la fira de llibres de text de segona mà

Aquest mes de juliol, tindrà lloc als instituts del municipi, la fira de llibres de text i material escolar de segona mà.

La fira és un espai que es facilita a les famílies per a poder intercanviar, donar, comprar o vendre llibres de text, material escolar o material d’extraescolars. El material que hi pugui haver depèn del que hi aportin els participants.

Aquesta és la sisena edició de l’activitat. Enguany com a novetat, es realitzarà als dos centres de secundària:

  • Dijous 11 de juliol, a l’Institut Empuriabrava.
  • Divendres 12 de juliol, a l’Institut Castelló d’Empúries.

L’horari és de 12 a 14 h.

Si alguna família té llibres que vulgui cedir gratuïtament, i que encara siguin vigents, els podrà deixar.

Aquest acte l’organitzen conjuntament els centres eductius de secundària, les respectives AMPA i el Pla Educatiu d’Entorn.

Publicado en: Notícies

Festa de cloenda del Casal Puigmal

El passat dissabte 8 de juny va tenir lloc a l’Escola El Bruel, la festa de cloenda del Casal Puigmal.

L’activitat ha tingut una durada de 9 dissabtes, del 6 d’abril al 8 de juny. S’ha realitzat a les tardes, de 15 a 18 h, amb la participació de 40 nens/es de 1r a 6è de primària del municipi.

L’equip de monitors/es han organitzat activitats molt diverses: jocs, gimcanes, esports, sortides, tallers, etc. La valoració dels participants ha sigut molt bona. Es valora positivament el fet de poder tenir un recurs de lleure i educatiu a Empuriabrava.

El Casal té ja una trajectòria molt llarga, i tot i que ha canviat en algun moment la ubicació o la temporalitat, sempre té molt bona acollida, per tant s’espera tornar a oferir l’activitat el proper curs.

Més informació de les activitats del Pla Educatiu d’Entorn a pee.castello.cat.

Publicado en: Notícies

Curs intensiu de català

L’Ajuntament de Castelló d’Empúries organitza, a través del Consorci per a la Normalització Lingüística, un curs intensiu de català de nivell inicial.

El curs tindrà una durada de 45 hores, i es realitzarà els dilluns, dimarts, dimecres i dijous, de 9.30 a 12.30 h al centre Emprèn.

La formació començarà l’1 de juliol i finalitzarà el 24 de juliol.

Les inscripcions es poden fer els dies 25 i 26 de juny, de 10 a 13 h, al Centre Emprèn (C. Alberes Comercial, 45). Les places són limitades.

El proper període d’inscripcions serà el mes de setembre.

Per a més informació: Servei Comarcal de Català de l’Alt Empordà (C.Nou, 53. Tel. 972 50 66 63).

Publicado en: Notícies

Acte de reconeixement a l’alumnat de batxillerat i cicle formatiu de Castelló d’Empúries

El passat divendres va tenir lloc al Pati del Convent de Santa Clara, l’acte de reconeixement a l’alumnat que finalitza la seva etapa formativa al municipi. Aquest és el 6è any que s’organitza.

Aquest curs 2018/19, 44 alumnes de 2n de batxillerat i 9 de cicle formatiu de grau mig de nàutica, han finalitzat els seus estudis.

L’Alcalde Salvi Güell i la regidora d’ensenyament Anna Massot, acompanyats del director de l’INS Castelló d’Empúries Miquel Àngel Garcia,  van rebre a l’alumnat i els hi van fer entrega d’un diploma i un petit obsequi, a més de dedicar-los unes paraules per encoratjar als joves a seguir la seva trajectòria formativa i/o laboral. Seguit, dues alumnes de 2n de batxillerat van dedicar unes paraules als seus companys i al professorat.

Els joves van assistir a la celebració acompanyats dels seus familiars. Per finalitzar hi va haver un pica pica per a tots als assistents.

Es poden veure totes les fotografies al Facebook de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries.

Publicado en: Notícies

Es reuneix el Consell Escolar Municipal de Castelló d’Empúries

Ahir, dimarts 28 de maig, va tenir lloc a la Sala Gòtica de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries el Consell Escolar Municipal, un òrgan de participació, de consulta i d’informació que permet tractar tots els temes educatius que afecten al municipi.

Hi van assistir 26 dels seus membres, com a representants dels centres educatius de primària i secundària, de la llar d’infants, de l’escola de música, així com representants de professors, de pares i mares d’alumnes, de les AMPA, del personal d’administració i de serveis dels centres, dels alumnes i dels diferents grups polítics municipals.

L’acte, que va ser presidit per l’alcalde Salvi Güell i conduït per la regidora d’ensenyament Anna Massot i la tècnica d’ensenyament de l’Ajuntament, va tractar els següents punts: informació sobre la preinscripció escolar 2019-20, dades de l’Oficina Municipal d’Escolarització (OME), nova creació de l’institut escola a Empuriabrava, nou Pla de Transició al Treball (PTT), el calendari escolar i la tria de dies de lliure elecció pel proper curs.

En el punt d’informacions vàries es va parlar de l’ajut a les famílies per la compra de llibres de text, del 2n any del Consell d’Infants i Adolescents, de la Comissió amb les AMPA dels centres educatius i dels projectes socioeducatius de tarda per infants i joves.

Finalment es va obrir un torn obert de preguntes i es va informar als assistents que podien fer arribar totes aquelles propostes que considerin adients al Departament d’Ensenyament de l’Ajuntament, des de necessitats formatives detectades o possibles conferenciants en el marc de les xerrades per a famílies.

Per a més informació es pot consultar la web https://www.castello.cat/ensenyament/.

Publicado en: Notícies

El Consell d’Infants i Adolescents de Castelló d’Empúries presenta les propostes al Ple Municipal

Aquest matí, els representants del Consell d’Infants i Adolescents de Castelló d’Empúries han presentat les seves propostes al Ple Municipal. Enguany el tema que han treballat és la promoció de la salut. Principalment han treballat tres pilars bàsics: la salut en l’alimentació, la salut en l’activitat física i l’esport i la salut emocional.

El Consell és un òrgan de participació, consulta i assessorament de l’Ajuntament. Un dels seus objectius principals és donar a conèixer als adults el punt de vista dels infants no només en temes estrictament infantils sinó en tots els aspectes relacionats amb el poble.

El Consell s’articula a través de sessions conduïdes per un equip de professionals durant les hores lectives escolars, 4 sessions d’1 hora, en la que hi participa tot el grup/classe i sessions representatives fora de l’aula, anomenades trobada de representants, formades per 1 o 2 representants de cada grup/classe.

Les propostes les han exposat els representants del Consell, però han estat proposades i consensuades per tot l’alumnat de 5è i 1r d’ESO dels centres educatius del municipi, a través de les sessions de treball a l’aula.

En total han formulat deu propostes, encaminades a treballar i fomentar el coneixement sobre el càncer, la violència, les addicions, la sexualitat, el bullying, el racisme, el col·lectiu LGTBI i els abusos sexuals, a través de tallers, xerrades, cinefòrums, gimcanes, etc. Tot i que se’ls planteja un tema molt obert, els alumnes centren les propostes en allò que per a ells és més important. Les escollides han obtingut més del 75% dels vots per part de tot l’alumnat.

L’alcalde i els/les regidors/es han felicitat a l’alumnat per la seva participació, i tot seguit les regidores responsables de cada departament de l’Ajuntament implicat en aquests temes, han donat resposta al Consell exposant la viabilitat de les propostes i com es podrien dur a terme. Tot i que hi havia iniciatives molt adreçades als centres educatius, algunes es poden articular des de l’Ajuntament a través d’òrgans com el Pla Educatiu d’Entorn, la Campanya de Teatre escolar, la Campanya Salut i Famílies, la taula de Salut i Escola, la Guia Educativa, l’Espai Jove, i altres actuacions que s’organitzen des dels departaments de Benestar Social i Família, Joventut i Educació majoritàriament. En els propers dies l’Ajuntament farà el traspàs per escrit al Consell d’Infants i Adolescents, alhora que vetllarà perquè es duguin a terme.

Al finalitzar, la regidora d’Ensenyament, Anna Massot, ha presentat als assistents el logotip guanyador que representarà el Consell, i que va ser escollit entre 5 finalistes el curs passat. En el concurs de logotips hi van participar l’alumnat de 5è i 1r d’ESO. El dibuix guanyador el va fer Núria Sanchez Garriga, alumne de l’INS Empuriabrava.

La regidora també ha apuntat que tot el treball dut a terme es pot consultar en el blog https://conselldinfantsblog.wordpress.com/

Els centres educatius han pogut veure en directe el Ple des de les aules. El Ple es pot veure en el següent enllaç: https://www.facebook.com/empordatv/videos/452093632212364/

Publicado en: Notícies

Cloenda de la 7a edició del Conte per Relleus

L’alumnat de 5è de primària de les escoles del municipi participen a l’acte de cloenda del projecte Conte per Relleus, en el marc de les actuacions del Pla Educatiu d’Entorn de Castelló d’Empúries.

Aquest matí 130 alumnes de les escoles Joana d’Empúries, Ruiz Amado i El Bruel han assistit a la Sala Gòtica de l’Ajuntament per celebrar conjuntament la fi de l’activitat amb l’escriptora Mariona Masferrer, i l’il·lustrador Sergi Moreso.

L’activitat, que pretén fomentar l’hàbit lector i el gust per l’escriptura creativa a l’alumnat, consisteix principalment en escriure un conte col·laboratiu i en xarxa entre les 5 aules de 5è de primària de les escoles del municipi. L’alumnat parteix de la història que ha creat l’escriptora Mariona Masferrer expressament per a ells. La mateixa escriptora és la que els hi proposa l’inici de la trama i qui en fa en seguiment entre capítols.

Aquesta activitat és possible gràcies a la implicació dels Serveis Educatius de l’Alt Empordà i a la col·laboració de tots els tutors i tutores de 5è dels centres educatius.

Els alumnes han llegit una part de cada capítol i també han fet la valoració del projecte. Tot seguit la Mariona Masferrer i en Sergi Moreso també han dedicat unes paraules a tots els participants. En finalitzar, la regidora d’Ensenyament, Anna Massot, ha fet entrega a cada alumne d’un exemplar del conte que l’Ajuntament ha editat.

Es pot trobar més informació de l’activitat a la web pee.castello.cat

Veure notícia a Empordà tv.

Publicado en: Notícies

3a edició de la Campanya de Teatre Escolar

Aquest matí l’espectacle Aquarel·la, de la companyia Fes-t’ho com vulguis, ha obert la 3a edició de la Campanya de Teatre Escolar d’aquest curs escolar, en el marc de les activitats del Pla Educatiu d’Entorn.

Aquarel·la s’adreçava a l’alumnat de P2 de l’Escola Infantil Municipal Passeig de les Oques. És un espectacle que juga amb els colors, la llum, els sons i les paraules a través de petites històries que pretenen estimular els sentits i la imaginació als més petits.

Demà, tindrà lloc a la Sala Municipal, l’espectacle El Silenci d’Hamelin, de la companyia Farrés Brothers, adreçada a l’alumnat de 2n d’ESO dels dos centres de secundària del municipi. Un espectacle al voltant de les altres capacitats i les coses que no es diuen….Objectes, paraules, llengua de signes, un DJ particular, silenci…i els avantatges de tenir desavantatges .

I divendres, serà el torn de l’alumnat de 4t de primària, amb l’espectacle El carreró de les bruixes, de la companyia Pocacosa Teatre. És un espectacle molt visual que combina el món del teatre i el de l’òpera de la mà de dues grans professionals.

Amb aquesta campanya es pretén apropar el teatre a l’alumnat i fer-lo més accessible, així com potenciar la participació de l’alumnat en activitats fora del centre educatiu.

En total 340 alumnes hauran gaudit d’aquesta iniciativa que s’impulsa des del Pla Educatiu d’Entorn de Castelló d’Empúries (pee.castello.cat).

Publicado en: Notícies

Dissabte comença el Casal Puigmal

El proper dissabte, 6 d’abril, comença el Casal Puigmal, una actuació en el marc del Pla Educatiu d’Entorn de Castelló d’Empúries. És una activitat de lleure que es realitza els dissabtes a la tarda, del 6 d’abril al 8 de juny, de 15 a 18h a l’escola El Bruel. Va adreçada a l’alumnat de 1r a 6è de primària del municipi.

Pretén que els nens/es disposin d’un espai lúdic i de lleure, on es contribueixi, a través del joc i del temps de lleure, a l’educació dels infants. S’hi realitzen activitats diverses com tallers, gimcanes, esports i sortides. L’equip, format per 4 monitors/es, treballen per fomentar que les famílies també hi tinguin un paper important i s’involucrin en algunes de les activitats que es duen a terme.

El Casal té ja una trajectòria molt llarga, i tot i que ha canviat en algun moment la ubicació o la temporalitat, sempre té molt bona acollida.

Les inscripcions es realitzaran el proper dijous 4 d’abril, de 17 a 18.30 h, a l’escola El Bruel d’Empuriabrava. L’activitat té un preu de 5€. Per formalitzar la inscripció cal portar fotocòpia del DNI, fotocòpia de la targeta sanitària i una fotografia mida carnet.

Les places són limitades i s’adjudiquen per ordre d’inscripció.

Per a més informació: Serveis a la Ciutadania 972 25 01 65

Publicado en: Notícies