Formació en sensibilització de la llengua catalana per als agents educatius del Pla Educatiu d’Entorn

El divendres 18 de novembre, es va dur a terme, a la capella del Convent de Santa Clara, una formació de sensibilització de la llengua catalana dirigida als diferents agents educatius que actuen al territori i dins del marc del Pla Educatiu d’Entorn de Castelló d’Empúries, que inclou també els municipis de Sant Miquel de Fluvià i Sant Pere Pescador.

El Pla Educatiu d’Entorn (PEE) és una iniciativa oberta i de cooperació educativa que vol donar una resposta integrada i comunitària a les necessitats educatives dels infants i joves, coordinant i dinamitzant l’acció educativa d’una zona més enllà de l’àmbit escolar.

Aquesta és la primera formació destinada als agents educatius dels municipis que formen part del Pla Educatiu d’entorn de Castelló d’Empúries. En aquesta ocasió ha anat destinada a la sensibilització envers la llengua catalana. El dia 2 de desembre es realitzarà una segona formació de treball en xarxa, amb la idea de treballar des d’una perspectiva comunitària i donar valor a la coordinació entre els agents.

La formació de divendres passat la va conduir “La Incorrecta”, una empresa dedicada a l’assessorament lingüístic i comunicatiu, i a la correcció ortotipogràfica i estilística. A través d’una sessió pràctica, dinàmica i participativa, es va poder descriure la situació actual i anar trobant respostes als temes i situacions que més preocupen als agents implicats.

Els objectius són donar valor a la llengua catalana, proporcionar eines als diferents agents per potenciar-ne l’ús en els diferents contextos en els quals participen els infants i joves i fomentar-ne l’ús entre ells.

Segons Anna Massot, regidora d’Ensenyament, “és molt important sensibilitzar-nos totes plegades amb la importància de fomentar l’ús de la llengua catalana, però també cal poder donar les eines necessàries per millorar la gestió de la diversitat lingüística del nostre entorn i poder incentivar l’aprenentatge i l’ús del català en tots els espais de convivència com un valor d’enriquiment compartit”.

Publicado en: Notícies

S’inicia la desena edició del “Conte per relleus”

Aquest matí ha tingut lloc, a la Sala Gòtica, la primera trobada de l’activitat “Conte Per Relleus”, emmarcada dins el Pla Educatiu d’Entorn. A l’acte hi ha assistit la regidora d’Ensenyament, Anna Massot; la creadora del conte original i escriptora, Mariona Masferrer; l’il·lustrador, Sergi Moreso; i alumnes de l’Institut Escola El Bruel-Empuriabrava, de l’Escola Ruiz Amado i de l’Escola Joana d’Empúries.  

“Conte per relleus” és una activitat adreçada a l’alumnat de cinquè de primària de les tres escoles del municipi, que aquest any arriba a la desena edició. En aquesta primera trobada, a més de conèixer la creadora del conte i la persona que el va il·lustrar, com a novetat, s’han incorporat dos tallers a la jornada: un d’escriptura, conduït per la Mariona Masferrer, i un altre d’il·lustració, amb en Sergi Moreso. Abans de començar a treballar, l’autora ha explicat l’inici del conte que marcarà els deu capítols que crearan els nens i nenes durant els mesos que dura l’activitat i que porta per títol “L’espasa misteriosa”. Cada grup escriurà i il·lustrarà dos capítols d’aquest nou conte que s’agruparan per obtenir el desè conte per relleus. Finalment, la història serà editada i impresa per l’Ajuntament de Castelló d’Empúries  que lliura un exemplar del conte per a cada un dels alumnes que hi ha participat.

Aquesta activitat té com a objectiu fomentar l’hàbit lector i apropar els nens i nenes desvetllar el gust per l’escriptura creativa, a través del treball col•laboratiu i en xarxa, mitjançant la  tecnologia de Google Sites, i parteix d’un conte original que la mateixa escriptora va realitzar per aquest projecte: Marianna d’Aiguaviva.

Anna Massot, ha volgut posar en relleu els valors d’aquesta activitat conjunta “aprofitant que és el desè aniversari del projecte, s’han incorporat els tallers d’escriptura i il·lustració en grups formats per alumnes dels diferents centres, fomentant així la cohesió entre ells, un dels objectius més importants del Pla Educatiu d’Entorn.”

Publicado en: Notícies

Finalitzen les primeres sessions del “Fem Salut 0-99”

La setmana passada van acabar les primeres sessions d’aquest curs del projecte Fem Salut 0-99 en el marc del Pla Educatiu d’Entorn. Aquest és un projecte de Servei Comunitari basat en un intercanvi generacional entre els alumnes de 4t d’ESO de l’IE El Bruel Empuriabrava i el grup de gent gran que participa en el curs de Gimnàstica de Manteniment que organitza l’Ajuntament des de l’agenda formativa. Fem Salut 0-99 es desenvolupa al llarg de 3 sessions d’una hora en què l’alumnat, amb l’assessorament i ajuda de la professora de gimnàstica de manteniment i el professor d’educació física del centre educatiu, dinamitzen i dirigeixen l’activitat, compartint d’aquesta manera un espai i una activitat d’estil de promoció de la vida saludable i l’activitat física amb la gent gran.

Habitualment aquest intercanvi intergeneracional es realitzava només durant 3-4 sessions amb un sol grup d’alumnes, però aquest curs escolar l’Institut Escola El Bruel-Empuriabrava compta amb 3 classes de 4t d’ESO, de manera que ara ha finalitzat la primera tongada amb un dels grups de 4t d’ESO del centre, però hi haurà dues col·laboracions més amb les dues classes restants, amb 3 sessions més durant el mes de març i unes altres 3 al mes de maig.

Prèviament a la realització de les sessions conjuntes, els/les alumnes realitzen un treball d’investigació en el qual indaguen sobre els exercicis i l’activitat física idònia per al col·lectiu al qual es dirigeixen, fent especial èmfasi en com es podria ajudar a reduir els dolors més freqüents en la gent gran (mal d’esquena, artrosis, problemes cardíacs…). En aquesta edició, l’alumnat va passar una enquesta a les persones del grup de gimnàstica per conèixer quina era la seva situació, les seves necessitats i el tipus d’activitats que més els agraden.

A partir d’aquí, els grups d’experts es divideixen i es formen grups nous on s’ajunten diferents alumnes coneixedors del tractament de les diferents patologies. Són aquests grups, que de forma autònoma, han dissenyat les sessions que comparteixen amb la gent gran del poble. Aquest projecte ja fa anys que està en marxa i enguany incorpora com a novetat més grups.

Anna Massot, regidora d’Ensenyament i de Benestar Social i Famílies, valora aquesta activitat molt positivament i està molt satisfeta que enguany s’ampliïn les sessions “aquestes trobades aporten grans beneficis per les dues bandes, que s’enriqueixen mútuament a través de la interacció intergeneracional, a la vegada que es fomenten els valors de respecte i participació activa en la comunitat”.  

Aquestes sessions es desenvolupen al pavelló municipal d’esports, on l’alumnat, prèviament a la classe conjunta amb la gent gran, aprofiten les instal·lacions per a fer-hi l’hora d’Educació Física que els correspon en un espai diferent de l’habitual.

El projecte es du a terme gràcies al treball que realitzen els professors d’Educació Física del centre i l’alumnat, així com per la implicació dels membres del grup de gimnàstica de manteniment i de la dinamitzadora del grup.

Publicado en: Notícies

Properament iniciarà el “Com a Casa”

La setmana que ve començarà de nou el servei “Com a Casa”. Aquest és un servei adreçat a alumnat del municipi d’entre 3r de primària i 4t de secundària. Va néixer de la voluntat d’oferir a l’alumnat un espai al que accedir després de les classes per a fer les tasques escolars, estudiar i llegir.

El servei s’ofereix en dos punts diferents, al Centre Històric a El Centro i a Empuriabrava a l’Espai Alberes. El “Com a Casa” està dirigit en cada espai, per una monitora de lleure que dinamitza l’espai i fa un suport a l’alumnat en les seves tasques, tot i que l’objectiu principal és que l’alumnat en pugui fer ús de forma autònoma.

El “Com a Casa” funciona de dilluns a divendres de 16 a 19 h, iniciant-se la setmana que ve i fins a final de curs. En aquest espai de temps, l’alumnat inscrit pot acudir el servei els dies i hores que ho necessiti, el que s’entén com a entrada lliure. És a dir, un cop l’alumne/a presenta la seva inscripció, pot fer ús del servei els dies i hores que vulgui, sense necessitat d’establir una periodicitat concreta.

Tot i ser concebut com un espai de reforç a la tasca escolar, quan els alumnes i les alumnes han finalitzat les seves tasques també es desenvolupen activitats lúdiques i de lleure, així com manualitats i activitats dirigides.

Aquesta setmana, el 6 i 7 d’octubre es realitzaran les inscripcions al servei. Per inscriure’s, cal que acudeixi el pare/mare/tutor/a legal de l’alumne juntament amb aquest al “Com a Casa” on vol inscriure’s (El Centro o Espai Alberes) de 15 a 19 h de la tarda per omplir la documentació i autorització requerida.

A partir del dilluns 10 d’octubre els “Com a Casa” començaran el seu servei efectiu i es regiran amb el calendari escolar del municipi.

Per a més informació podeu contactar amb el Departament d’Ensenyament de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries al 972250165 o bé, al correu electrònic  ensenyament@castello.cat

Publicado en: Notícies

Sisena edició de la Guia de Recursos Educatius de Castelló d’Empúries

La guia de recursos educatius, editada pel Departament d’Ensenyament de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i adreçada a l’alumnat del municipi de totes les edats, conté 70 activitats i accions que provenen de diferents àmbits socials, amb una clara intencionalitat educativa.

“Aquest és el sisè curs que es realitza aquesta guia, que pretén ser un recurs útil als centres a l’hora de dur a terme la seva tasca, així com un instrument de coordinació entre els diferents agents per tal de facilitar el treball en xarxa en el nostre municipi”, comenta Anna Massot.

En total s’hi presenten 70 activitats i accions que provenen de diferents àmbits socials: entitats, associacions, serveis, institucions, etc. amb una clara intencionalitat educativa, i que ha estat possible gràcies a la implicació i a la coordinació amb els diferents agents responsables. Les propostes estan pensades per a l’alumnat d’infantil, primària, secundària, batxillerat i cicle formatiu del municipi. La guia també inclou un recull d’altres recursos educatius d’interès per als centres. En general totes elles es duen a terme en l’horari lectiu i es dirigeixen a un grup classe.

Anna Massot, regidora d’Ensenyament, explica que “presentem la guia d’enguany amb especial il·lusió perquè s’han pogut tornar a incorporar activitats que arran de la situació pandèmica s’havien deixat de fer, com els Escacs a les Aules i les activitats de Salut i Escola, i també hi hem pogut afegir novetats molt interessants com la incorporació de les activitats dels Horts Comunitaris i Ecològics municipals, una gimcana medieval o nous tallers oferts pels mossos d’esquadra”.

Aquesta guia s’ha repartit en format paper i digital als diferents centres educatius del municipi i a altres agents d’interès perquè en són els principals usuaris, però també es podrà consultar al web de l’Ajuntament.

A part de totes les activitats educatives que es proposen, en aquesta guia també hi ha un recull d’altres serveis educatius d’interès pels centres, com els serveis socioeducatius fora de l’horari escolar, la formació d’adults, l’Oficina Municipal d’Escolarització, la visita guiada a professors i mestres, el Consell d’Infants i Adolescents o la Unitat d’Escolarització Compartida, entre d’altres.

Publicado en: Notícies

Comença el termini de presentacions de sol·licituds per a l’ajut per a llibres de text i material escolar del curs 2022-2023

Des del 9 de setembre i, fins al 7 d’octubre, les famílies del municipi, ja poden sol·licitar l’ajut per a llibres de text i material escolar.

Aquest ajut, serà de 50€ per a les famílies de tots els alumnes empadronats al municipi i matriculats en els centres educatius de Castelló d’Empúries, des de 1r de primària fins 4t d’ESO (curs 2022-2023).

Aquesta iniciativa va ser impulsada per primera vegada quatre anys des de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, a través del Departament d’Ensenyament.

El curs passat, un total de 362 famílies van sol·licitar l’ajut, essent l’import total aportat de 22.762,03 € a 491 alumnes. Així doncs, davant la bona rebuda que pot comprovar-se que té la proposta, s’ha decidit renovar aquesta subvenció un any més amb la voluntat de recolzar a les famílies del poble en l’escolarització dels seus fills i filles.

Anna Massot, regidora d’Ensenyament, explica que l’any passat com a novetat es va incorporar la possibilitat d’incloure el material escolar per justificar la petició d’aquest ajut, la qual cosa s’ha valorat molt positivament perquè ha permès que més famílies poguessin arribar a cobrar l’ajut fins a l’import màxim que s’atorga.

Per demanar l’ajut, consulteu el procediment a seguir, en les bases específiques reguladores de la concessió d’ajuts i els annexes (on hi trobareu el model de sol·licitud i la fitxa del creditor). Ho trobareu en aquest enllaç.

Publicado en: Notícies

Aquesta setmana s’obren les inscripcions als cursos de català pel període de setembre a desembre de 2022

Tornen els cursos de català per a totes les persones interessades en aprendre i/o millorar l’ús de la llengua catalana.

Les inscripcions en línia seran obertes el 12 i 13 de setembre de forma preferent pels alumnes del darrer any i del 14 al 16 de setembre, és obert el període d’inscripció per a nous/ves alumnes a través de l’enllaç del web del Consorci per a la Normalització Lingüística https://www.cpnl.cat/

L’alumnat nou haurà de fer una prova de nivell per assignar-li el curs corresponent als coneixements de cada persona. Les proves de nivell es podran sol·licitar en línia a través del portal web del Consorci per a la Normalització Lingüística https://www.cpnl.cat/inscripcions del 5 al 9 de setembre.

També es podran realitzar les inscripcions i resoldre dubtes del procés d’inscripció de manera presencial a l’Espai Alberes el 14 i 15 de setembre de 9.30 a 13.30 h, sol·licitant cita prèvia al 972 50 66 63.

Per Anna Massot, regidora d’Ensenyament de l’Ajuntament, impulsar els cursos de llengua catalana són una prioritat. És per això que tots s’ofereixen de manera totalment gratuïta i es realitzen a través del Consorci per a la Normalització Lingüística perquè així el certificat que s’expedeix en acabar un nivell complert és de caràcter oficial, equivalent a una titulació per la DGPL (Direcció General de Política Lingüística).

Cada curs tindrà una durada de 3 mesos (45 hores), i començaran el dia 21 de setembre, en diferents franges horàries i espais.

Els cursos que s’ofereixen en aquest primer període de setembre a desembre són els següents:

Curs Bàsic 1 (45 h), al Centre de Serveis Puigmal. Dilluns i dimecres, de 11.30 a 13.30 h.

Curs Bàsic 1 (45 h), al Casal de Castelló. Dilluns i dimecres, de 18 a 20 h.

Curs Bàsic 2 (45 h), a l’Espai Alberes. Dilluns i dimecres, de 9 a 11 h. 

Aquests cursos es duen a terme de manera presencial, però també hi ha la possibilitat de fer-ho telemàticament. La resta de nivells Intermedi, Suficiència i Superior, poden cursar-se únicament en línia.

Per a més informació: Serveis a la Ciutadania (972 25 01 65), o bé al Servei Comarcal de Català de l’Alt Empordà (972 50 66 63), altemporda@cpnl.cat o www.cpnl.cat/altemporda.

Publicado en: Notícies

Inicia el curs escolar 2022-2023

Aquesta setmana inicia el curs escolar 2022-2023, un curs que es veu marcat per diferents canvis en el calendari i el currículum.

Enguany, el curs comença més aviat que altres anys. Concretament, avui dia 5 de setembre, és l’inici per l’alumnat d’educació infantil i primària mentre que l’alumnat de secundària, batxillerat i formació professional iniciarà les classe el dimecres dia 7.

Un dels canvis que podem trobar aquest curs és que el mes de setembre a educació infantil i primària faran jornada intensiva al llarg de tot el mes. La proposta del Departament d’Educació és proporcionar als alumnes servei de menjador després de les classes i una hora d’activitats extraescolars gratuïtes per les famílies, gestionades per l’empresa contractada pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Aquesta però, és una mesura que es troba compromesa per la falta de professionals del sector del lleure necessaris per desenvolupar les extraescolars, així que la viabilitat de la seva execució està pendent de valoració per part del Departament d’Educació. En canvi, l’alumnat de secundària, batxillerat i formació professional podran dur a terme l’horari habitual des del primer dia de classe.

Algunes de les altres novetats destacables d’aquest curs escolar, és la reducció de la ràtio d’alumnat en el primer curs d’educació infantil (P3), que partirà de 20 places enlloc de les 25 com els darrers anys. També és una novetat la gratuïtat del darrer curs de la primera etapa d’educació infantil (P2).

Així doncs, aquesta setmana, entre dilluns i dimecres, més de 1.800 infants i joves del nostre municipi començaran el nou curs escolar 2022-23, entre l’alumnat d’infantil, primària, secundària, batxillerat, CFGM i PTT.

Pel que fa al calendari escolar del nou curs, les dates més destacables són les següents:

Dilluns 5 de setembre de 2022: inici de les classes al segon cicle de l’educació infantil (de forma esglaonada en alguns centres educatius) i l’educació primària.

Dimecres 7 de setembre de 2022: inici de les classes a educació secundària obligatòria, batxillerat, cicles formatius de grau mig i plans de transició al treball.

Dilluns 3 d’octubre: inici de l’horari a jornada completa per l’alumnat d’educació infantil i primària, és a dir, de 9 a 12.30 h i de 14.30 a 16 h l’horari de les classes i de 12.30 a 14.30 h l’horari del servei de menjador.

Del 22 de desembre de 2022 al 8 de gener de 2023 (ambdós inclosos): vacances de Nadal. El dimecres 21 de desembre es farà jornada intensiva.

Del 3 al 10 d’abril de 2023 (ambdós inclosos): vacances de Setmana Santa.

Dimarts 20 de juny de 2023: finalització de les classes per l’alumnat d’educació secundària i batxillerat.

Dijous 22 de juny de 2023: acaben les classes pels alumnes d’educació infantil i primària.

La finalització de les classes d’ensenyaments de règim especial i de la formació professional, ho faran d’acord amb la seva programació acadèmica.

12 i 31 d’octubre, 1 de novembre, 5, 6 i 8 de desembre, 2, 3 i 27 de febrer i 1 i 2 de maig: festius, festius locals i dies de lliure disposició dels centres educatius.

L’horari dels centres tindrà diversos canvis. Per una banda, l’alumnat d’educació infantil i primària, durant tot el mes de setembre faran de 9 a 13 h les classes, de les 13 a es 15 h servei de menjador i de 15 a 16 h les extraescolars gratuïtes. A partir del 3 d’octubre, l’horari serà el mateix que els darrers dos anys, de 9 a 12.30 h i de 14.30 a 16 h l’horari de les classes i de 12.30 a 14.30 h l’horari del servei de menjador.

Pel que fa a educació secundària obligatòria, batxillerat i cicles es manté l’horari habitual des del primer dia de curs. L’alumnat de l’Institut de Castelló d’Empúries fa de 8 a 14.30 h i l’alumnat de l’Institut Escola El Bruel Empuriabrava fa 8.05 a 14.35 h.

Anna Massot, regidora d’Ensenyament, voldria destacar que a més de tots els canvis de calendari i horaris, és remarcable el fet de poder iniciar un curs sense les mesures preventives i protocols de la Covid-19 d’aquests dos últims cursos escolars. La bona notícia d’aquest inici de curs és poder fer-ho amb més normalitat que els anteriors, deixant enrere mesures organitzatives com els grups bombolles, l’ús de mascaretes a les aules o haver de realitzar els patis separats per grups diferenciats, entre d’altres.

El curs escolar 2022-23 al municipi s’inicia amb dues escoles de primària, un institut-escola i un institut amb ESO, batxillerat i un Cicle Formatiu de Grau Mitjà en Manteniment d’embarcacions d’esbarjo, una llar d’infants municipal, una escola municipal de música, una Unitat d’Escolarització Compartida (UEC) i dues modalitats de Pla de Transició al Treball (PTT): un especialitzat en auxiliar de vendes, oficina i atenció al públic, i el de l’especialitat en auxiliar de vivers i jardins.

Publicado en: Notícies

7a Fira de llibres de text i material escolar de segona mà

Aquest dijous 7 de juliol s’organitza la 7a fira d’intercanvi, donació i compravenda de llibres de text i material escolar de segona mà.

La fira tindrà lloc a l’INS Castelló d’Empúries de 12 a 14 h. El motiu de realitzar-se en un horari reduït és per facilitar que la gent es concentri a la mateixa hora. L’objectiu principal és facilitar a les famílies un espai per poder trobar el què els faci falta, o senzillament poder donar aquell material que ja no els cal.

És dreçat a les famílies amb fills/es que el proper curs 2022-23 cursaran secundària o Batxillerat. Qui vulgui podrà intercanviar, donar, comprar i vendre llibres de text, bates, carpetes, motxilles, peces de roba esportiva, instruments musicals, etc. Tots els participants s’han de fer responsables de l’intercanvi, la donació i compravenda, així com de la qualitat del que portin.

És una actuació organitzada conjuntament per l’Ajuntament, centres i AMPA.

Publicado en: Notícies

S’inicia un nou curs de català intensiu d’estiu

Avui, una vintena d’alumnes han començat un curs de català impartit pel Consorci per la Normalització Lingüística i organitzat juntament amb l’Ajuntament de Castelló d’Empúries.

Aquest, és un curs que no s’havia fet anteriorment, però enguany, degut a l’arribada de refugiats i l’alta demanda de places als diferents cursos que s’han desenvolupat al llarg de l’any, s’ha apostat per ampliar l’oferta formativa per donar resposta a la ciutadania.

Es tracta d’un curs de català Bàsic 1, on s’imparteixen nocions bàsiques de comunicació oral i escrita en llengua catalana. Tindrà un caràcter intensiu, de manera que es farà de dilluns a dijous de 9.30 a 12.30 h, començant avui i finalitzant el proper dijous 27 de juliol. El curs es durà a terme a l’Espai Alberes d’Empuriabrava.

Considerem que és una gran iniciativa per a fomentar l’ús de la llengua catalana i per a facilitar a les persones nouvingudes al nostre municipi l’adquisició de la llengua vehicular del nostre territori.

És per això s’ofereix de manera totalment gratuïta i es realitza a través del Consorci per a la Normalització Lingüística perquè així el certificat que s’expedeix en acabar un nivell complert és de caràcter oficial, equivalent a una titulació per la DGPL (Direcció General de Política Lingüística).

Per a més informació: Serveis a la Ciutadania (972 25 01 65), o bé al Servei Comarcal de Català de l’Alt Empordà (972 50 66 63), altemporda@cpnl.cat o www.cpnl.cat/altemporda.

Publicado en: Notícies