Els alumnes de 2n i 3r de secundària de Castelló d’Empúries representen l’espectacle final del projecte Mapa de Ball

Mapa de Ball és un projecte artístic iniciat al 2017, que es duu a terme a les aules de diferents instituts d’arreu de Catalunya amb l’objectiu d’apropar el llenguatge del moviment i la dansa contemporània a alumnes i professorat i que és organitzat des de Transversal – xarxa d’activitats culturals, la Casa de la Dansa del Mercat de les Flors i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i en la nostra comarca, és coordinat per l’entitat Agitart.

El projecte buscava oferir una experiència positiva amb el moviment del cos i un aprenentatge, tant personal de l’alumnat com de manera col·lectiva per la comunitat educativa al llarg de 10 sessions. Al projecte hi participen 11 instituts diferents de la comarca de Figueres, La Jonquera, Roses, Vilafant i Castelló d’Empúries, i aquest 2021 arriba a un total de 936 alumnes.

Amb Mapa de Ball, un total de gairebé 200 alumnes del municipi i de 1000 arreu de la comarca, han ballat “Pinya”,  peça de la coreògrafa, performer i artista Sònia Gómez. Aquesta coreografia pretén apoderar l’espai escènic i que es converteixi en una vivència i experiència positiva per l’alumnat, tant personal com col·lectiva. Tal i com afirma l’artista «cal que es vegi la seva individualitat dins del col·lectiu. Començant pels professors i professores, que confiïn en la veu i la creativitat dels seus i les seves alumnes». A part dels artistes acompanyants, paral·lelament, el/la professor/a referent de cada centre participant, ha rebut una formació per a acompanyar i guiar l’alumnat al llarg del projecte.

En anteriors edicions, l’espectacle s’hauria dut a terme conjuntament per tots els alumnes participants de la comarca al Teatre Jardí de Figueres, però la situació sanitària actual fa que cada institut hagi ofert el seu espectacle dins del recinte del propi centre educatiu.

Des del Consell Comarcal de l’Alt Empordà s’ha finançat un vídeo de cada un dels espectacles que s’han desenvolupat als Instituts, per així poder donar la visbilitat i oferir un record compartit a falta de la possibilitat de fer l’espectacle conjunt.

El passat 11 de maig, alcaldes/ses, regidors/es i tècnics/ques dels diferents municipis participants, representants del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, membres de Transversal – xarxa d’activitats culturals, la Casa de la Dansa del Mercat de les Flors i Agitart, varen trobar-se per visibilitzar el projecte MAPA de Ball i agrair a tots els participants la seva implicació.

El finançament d’aquest projecte és compartit entre Transversal – xarxa d’activitats culturals, la Casa de la Dansa del Mercat de les Flors, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Castelló d’Empúries.

Publicado en: Notícies