Conflictes i col·laboració entre germans amb Alba Castellví

Aquest divendres 22 de febrer, en el marc del Pla Educatiu d’Entorn i de la Campanya Salut i família 2019, tindrà lloc a la Capella de Santa Clara la xerrada “conflictes i col·laboració entre germans”.

Alba Castellví és sociòloga, educadora i autora dels llibres Educar sense cridar, Acompanyant els fills d’entre quatre i dotze anys en el camí cap a l’autonomia i Un cistell de cireres. És la segona vegada que la conferenciant ve a Castelló d’Empúries, el curs passat va omplir la Capella de Santa Clara amb la xerrada Educar sense cridar, amb molt bones valoracions per part de les famílies assistents.

La xerrada té un doble objectiu: fer més fluïdes les relacions familiars i dotar els fills d’instruments per a la gestió dels conflictes al llarg de la vida.

L’autora oferirà estratègies als pares, mares i educadors per donar a resposta a: Quan i com hem d’intervenir quan els nostres fills discuteixen? I quan es barallen? Com ajustar la nostra actuació a les seves necessitats? Com ser “justos”? Com actuar davant la gelosia? Podem ajudar a gestionar-la? Hi ha maneres d’afavorir la col·laboració i minimitzar els conflictes? Com aconseguir que ens desgastin menys, els conflictes entre germans?

La xerrada és oberta a tothom i no cal inscripció prèvia.

Per a més informació: Serveis a la Ciutadania (972 25 01 65).

 

Publicado en: Notícies

Tercera edició del calendari de Pla Educatiu d’Entorn de Castelló d’Empúries

L’Ajuntament de Castelló d’Empúries edita un any més el calendari del Pla Educatiu d’Entorn (PEE) amb l’objectiu de fer difusió de les activitats que es duran a terme aquest curs escolar.

El passat mes de novembre es va reunir la Comissió Representativa del PEE per tal d’aprovar el projecte d’actuacions del curs escolar 18-19. Enguany, com a novetat, hi van participar els municipis de Sant Pere Pescador i Sant Miquel de Fluvià, que des del curs passat formen part del Pla Educatiu d’Entorn.

Una vegada aprovat el projecte, es comença a treballar amb l’edició del calendari, una eina pràctica per a l’alumnat i equips docents, on hi consten les dates més assenyalades dels projectes que es desenvolupen durant el curs.

Les activitats, adreçades a infants, joves i famílies, són variades i volen respondre a les necessitats i els interessos que es detecten des de la Comissió.

Per a famílies s’hi detallen les xerrades d’interès educatiu i els tallers d’aprenentatge de la llengua.

Per a l’alumnat, per una banda hi ha els serveis socioeducatius fora de l’horari escolar, i per l’altra, les activitats al centre que pretenen involucrar a l’alumnat amb les festivitats del municipi, impulsar el gust a la lectura i a l’escriptura, fomentar la pràctica de l’esport o donar suport a l’orientació academicoprofessional, entre d’altres.

S’hi destaquen alguns projectes ja consolidats com el Conte per Relleus, el Rodajoc, el Consell d’Infants i Adolescents i la Campanya de teatre escolar.

Es pot consultar el calendari a la web del Pla Educatiu d’Entorn pee.castello.cat.

Publicado en: Notícies

Les escoles i la residència Toribi Duran participen en el taller de decoració de Nadal

Avui ha tingut lloc a la Residència Toribi Duran el taller de decoració de Nadal, en el marc del Pla Educatiu d’Entorn de Castelló d’Empúries.
Aquest any, com a novetat, el taller s’ha realitzat a la Residència Toribi Duran.  L’alumnat de cicle superior de primària i la gent gran ha realitzat conjuntament una manualitat, que decorarà els arbres de Nadal situats en algunes places del municipi.
Amb aquesta actuació es vol potenciar el contacte entres dues generacions i fomentar la participació de l’alumnat i la gent gran en les festes del municipi.
Han participat a l’activitat 50 alumnes de 5è de l’Escola Ruiz Amado, 50 alumnes de 6è de l’escola Joana d’Empúries, 50 alumnes de 5è/6è de l’escola El Bruel i 15 avis/àvies, amb el suport dels professionals i voluntaris de la Residència.

Podeu trobar més informació de les activitats del Pla Educatiu d’Entorn de Castelló d’Empúries a pee.castello.cat.

Notícia Empordà tv.

 

Publicado en: Notícies

Engega una nova edició del Conte per Relleus

Avui ha tingut lloc a la Sala Gòtica de l’Ajuntament la presentació del projecte Conte per Relleus, una activitat del Pla Educatiu d’Entorn de Castelló d’Empúries, impulsada pels Serveis Educatius de l’Alt Empordà i els centres de primària del municipi.

Enguany és el setè any que s’impulsa, i des del curs passat s’adreça a l’alumnat de 5è de primària.

L’actuació compta de nou amb l’escriptora Mariona Masferrer, i l’il·lustrador Sergi Moreso, que treballen conjuntament amb els tres centres educatius per crear un conte que parteix de la història Marianna d’Aiguaviva escrita per la mateixa escriptora.

El projecte pretén fomentar l’hàbit lector i desvetllar el gust per l’escriptura creativa, a través del treball col·laboratiu i en xarxa, mitjançant la  tecnologia de Google Sites.

El funcionament de l’activitat és el mateix que en els cursos anteriors, consta de dues parts, una de lectura i una d’escriptura. En la primera els nens i nenes hauran de llegir el conte Marianna d’Aiguaviva, i en la segona ells escriuran un conte amb la nova trama que haurà proposat l’escriptora.

El proper mes d’abril l’alumnat es tornarà a reunir per presentar el conte final.

Es pot trobar més informació del projecte https://sites.google.com/a/xtec.cat/conte-per-relleus-12-13.

Veure notícia a Empordà tv.

Publicado en: Notícies

Es reuneix la Comissió Representativa del Pla Educatiu d’Entorn

Dijous passat es va reunir a la Sala Gòtica de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, la Comissió Representativa del Pla Educatiu d’Entorn.

Enguany, com a novetat, hi van participar els municipis de Sant Pere Pescador i Sant Miquel de Fluvià, que des del curs passat formen part del Pla Educatiu d’Entorn.

La Comissió tenia per objectiu presentar el projecte d’actuacions del curs 2018-19 a la comunitat educativa (centres educatius, entitats del municipi, Associacions de mares i pares, etc.).

L’acte va ser presidit pels alcaldes dels tres municipis, la inspectora d’ensenyament de la zona i la regidora d’ensenyament.

El Pla Eductiu d‘Entorn pretén coordinar i dinamitzar l’acció educativa d’una zona més enllà de l’àmbit escolar, i ho fa sobretot amb el treball en xarxa de tots els agents educatius del municipi. Tal i com va remarcar Anna Massot, regidora d’ensenyament, el projecte que es va presentar és fruit del treball de molts agents i és important la consolidació dels grups de treball existents i la creació de nous, per poder seguir mantenint aquest treball en xarxa en el nostre municipi.

Dels cinc objectius generals del PEE, el major nombre d’actuacions s’inclouen a la millora de l’èxit acadèmic de tot l’alumnat, amb serveis de reforç escolar com els Centres Oberts, els tallers d’estudi, el Com a Casa, el SIE de Càritas, etc. i també a les actuacions que pretenen fomentar la cohesió entre centres educatius i la participació a la vida de municipi (Conte per Relleus, Consell dels Infants i Adolescents, etc.). Enguany també es destaquen les actuacions per poder impulsar el Servei Comunitari als centres de secundària.

El projecte es trobarà penjat a la web del Pla Educatiu d’Entorn (pee.castello.catt). L’Ajuntament, a través del Departament d’Ensenyament, resta obert a noves propostes que qualsevol, entitat, centre, … vulgui dur a terme en el marc del PEE.

Veure notícia Empordà tv.

 

 

Publicado en: Notícies

Conferència inaugural del curs escolar amb Jordi Amenós

Demà, dijous 8 de novembre a la 19 h, tindrà lloc a la Sala Gòtica de l’Ajuntament la conferència inaugural del curs escolar 2018-19 en el marc del Pla Educatiu d’Entorn de Castelló d’Empúries.

Jordi Amenós, terapeuta i formador en sistèmica i creativitat, realitzarà la xerrada “el poder de les històries a l’educació”.

Explicant com funciona la narrativa terapèutica, i basant-se en anècdotes reals de professors, i viscudes en els “Team Stories a l’aula”,  el conferenciant explicarà com el millor aliat d’un aprenentatge és una història o una metàfora. Els contes i les narracions ens obren les portes a comprensions profundes, a espais interiors, al nostre món emocional i a possibilitats i solucions. Des de fa anys els éssers humans ens hem narrat per saber qui som, i això és el millor tresor que un alumne pot trobar al món educatiu.

Amb aquest acte, l’Ajuntament pretén apropar a les famílies i professionals de educació en aquesta iniciativa que es porta a terme per segon any al nostre municipi.

Per a més informació: Serveis a la ciutadania de l’Ajuntament (972 25 01 65).

Publicado en: Notícies

Inici dels serveis socioeducatius de tarda

Aquest mes d’octubre s’han posat en funcionament els diferents programes socioeducatius per infants i joves, que impulsa l’Ajuntament de Castelló d’Empúries.

Els serveis atenen a menors de 6 a 16 anys, i estan ubicats a diferents punts del municipi.

Els Centres Oberts, ubicats al Centre de Serveis Puigmal i al Centre Cívic del Delta Muga, atenen un total de 48 nens/es de 1r a 6è de primària, cada tarda de 17 a 19.30 h. Els usuaris del servei venen derivats pel centre educatiu o per l’equip de serveis socials del municipi.

Els Tallers d’estudi, ubicats a l’Espai Jove “El Centro” i al Centre de Serveis Puigmal, atenen un total de 24 alumnes de 1r a 4t d’ESO, i els participants venen per derivació dels centres de secundària del municipi.

També, des del curs passat, hi ha dos espais municipals oberts a tots els nens/es i joves a partir de 3r de primària, on poden anar-hi a fer els deures i gaudir d’un espai lúdic amb el suport d’una monitora. Els espais, anomenats “Com a Casa”, estan ubicats als dos Espais Joves Municipals, de dilluns a divendres, de 16 a 19 h.

Des de l’Ajuntament, i com un dels objectius prioritaris del Pla Educatiu d’Entorn de Castelló d’Empúries, es treballa per seguir impulsant recursos educatius més enllà de l’horari escolar, assegurant així l’èxit educatiu a tot l’alumnat.

Publicado en: Notícies

L’Ajuntament posa a l’abast dels centres d’ensenyament la Guia educativa 2018-2019 amb més de 50 actuacions

Aquest mes de setembre l’Ajuntament ha elaborat per segon any consecutiu, la Guia de Recursos Educatius de Castelló d’Empúries.

Es tracta d’una recopilació de més de 50 activitats i accions que provenen de diferents àmbits socials: entitats, associacions, serveis, institucions, etc. amb una clara intencionalitat educativa, i que ha estat possible gràcies a la implicació i la coordinació amb els diferents agents responsables.

Els centres podran trobar-hi propostes adreçades a l’alumnat d’infantil, primària, secundària, batxillerat i cicle formatiu. En general, totes elles es duen a terme en l’horari lectiu.

Enguany, a més de les propostes que ja es van incloure el curs passat, hi destaquen noves activitats com els bibliocarretons de la biblioteca, la visita gammificada “joc de farinons” de l’Ecomuseu-Farinera, l’Agenda 21 que gestiona el departament de medi ambient, la visita al Butterfly Park o una proposta de Dansa-Teatre del Paller Inkiet. Propostes que tot i que algunes fa temps que existeixen, es recullen a la guia per primera vegada.

També hi ha un recull d’altres serveis d’interès pels centres, com els serveis socioeducatius fora de l’horari escolar, la formació d’adults, l’Oficina Municipal d’Escolarització, la visita guiada a professors i mestres, el Consell d’Infants i Adolescents o la Unitat d’Escolarització Compartida, entre d’altres.

Des del Departament d’Ensenyament i els centres educatius es valora positivament el recurs, i per aquest motiu es vetllarà per tal d’oferir cada any una guia el més completa possible gràcies al treball en xarxa dels diferents agents educatius del municipi.

Es pot consultar aquesta guia a https://www.castello.cat/serveis-a-la-ciutadania/

Publicado en: Notícies

I si els nens vinguessin al món amb un manual d’instruccions?

Properament s’organitza a Castelló d’Empúries un nou cicle de tallers per a famílies amb fills/es de 0 a 3 anys, en el marc del programa Créixer en Família, finançat per la Generalitat de Catalunya.

“Créixer en família”  són cicles de tallers on els pares i mares reflexionaran i intercanviaran vivències sobre l’educació dels seus fills i filles, guiats per un professional expert que els orientarà, reforçarà i donarà eines per exercir la seva parentalitat de manera positiva.

Des de la regidoria d’Ensenyament de l’Ajuntament es considera necessari impulsar programes adreçats a les famílies que donin suport a l’educació dels nostres fills/es, i en especial en una etapa tant important com és la primera infància.

Són sis sessions de dues hores que tractaran temàtiques com: l’afecte, l’autonomia, l’autoritat, la resolució de conflictes, les responsabilitats en l’àmbit domèstic, el lleure i l’entorn, el paper educatiu de l’escola, etc.

Els títols de cada sessió són:

Sessió 1 – Mama! Papa! Upa…
Sessió 2 – Deixa’m, jo sol.
Sessió 3 – A dormir, no, que hi ha un monstre.
Sessió 4 – Per menjar, li poso la TV i fora problemes!
Sessió 5 – El meu fill no para. Ho toca tot, ho remena tot… és un trasto!
Sessió 6 – Monogràfic sobre un tema triat per les famílies.

El programa també ofereix, a través de la seva web, un espai de suport en línia amb recursos per aplicar la criança positiva.

Els tallers es faran a la Llar d’Infants Municipal Passeig de les Oques, tots els dimecres de 15 a 17 h, del 10 d’octubre al 14 de novembre.

Cal inscripció prèvia a la Llar d’Infants o bé als Serveis a al Ciutadania de l’Ajuntament (972 25 01 65). És un servei gratuït.

Més informació del contingut a: treballiaferssocials.gencat.cat/creixerenfamilia

Publicado en: Notícies

S’obren les inscripcions als cursos i tallers formatius

L’Ajuntament de Castelló d’Empúries ha editat la nova agenda formativa pel període d’octubre a gener.

S’hi presenten més de 35 formacions, classificades en: formació bàsica, formació ocupacional, formació empresarial i comercial, tallers familiars, cursos i tallers d’artesania, salut, oci i serveis.

Les inscripcions es poden formalitzar a les Oficines Municipals d’Atenció al Ciutadà (OMAC), fins el 5 d’octubre. Enguany es poden realitzar a través de la Seu electrònica, per a fer-ho caldrà adjuntar a la instància genèrica el full d’inscripció i el comprovant de pagament (en el cas dels cursos amb cost).

El contingut de l’agenda i el full d’inscripció es poden trobar a la web www.castello.cat.

Aquesta nova edició segueix potenciant la formació bàsica i ocupacional amb nous cursos com el d’atenció al client, el de cambrer/a o el d’operari polivalent de manteniment de càmpings, i un taller per a millorar la comunicació escrita a càrrec del reconegut Alfred Picó.

Les jornades i tallers de formació empresarial i comercial s’amplien amb una oferta dedicada al coneixement de la nova llei de protecció dades i a les diferents eines i recursos útils que ens ofereix internet i les xarxes socials.

Es destaca també l’ampliació de l’oferta lúdica i d’artesania amb tallers de cuina, guitarra, discjòquei, percussió, relaxació o un taller de restauració de mobles.

Per a més informació: Serveis a la Ciutadania (972 25 01 65).

Publicado en: Notícies