Pantalles, pantalles !!

El mal us de les pantalles, l’abús dels videojocs, xarxes socials, etc… una preocupació que s’ha anat estenent a les escoles, a les famílies, també a l’administració i els serveis mèdics. El desconeixement i descontrol d’aquest mal ús ha fet questionar com podem gestionar-ne aquest ús.

El departament d’Ensenyament de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries,  us proposa participar a la interessant xerrada que tindrà lloc el proper, dijous 7 de març a les set del vespre, a la Capella del Convent de Santa Clara, dirigida a les famílies, agents educatius, equip docent, AMPA dels diferents centres escolars, monitoratge… amb la participació conjunta dels Mossos d’Esquadra de Roses i el Centre de Salut de Castelló d’Empúries on ens exposaran com millorar la convivencia i l’ús que en fan els infants, adolescents i adults de les pantalles dels aparells electrònics i altres dispositius. L’acte comptarà també amb la regidora d’Ensenyament, Laura Guerrero.

Publicado en: Notícies

S’obre el Casal Puigmal

El Casal Puigmal és una activitat que es realitza durant 10 dissabtes a l’any en horari de tarda, de 15 a 18h i va dirigida a nens i nenes d’entre 1r i 6è de primària. Aquest any es farà del 16 de març al 25 de maig.

El casal es duu terme al pati de l’IE El Bruel-Empuriabrava i s’hi realitzen diversos tallers, sortides amb bicicleta, jocs esportius, gimcanes… Hi ha una cloenda final amb les famílies dels infants inscrits.

Les inscripcions es faran els dies 1 i 8 de març de 16 a 18h. El dia 1 es faran a la Capella del Convent de Santa Clara i el dia 8 a l’IE El Bruel-Empuriabrava. La documentació que es necessita per fer la inscripció és: fotocòpia del DNI i de la targeta sanitària, una foto de carnet de l’infant i un telèfon de contacte.

Hi ha un total de 44 places i té un preu de 5€ per infant. En cas d’haver-hi més inscrits que places es realitzarà un sorteig.

Aquesta activitat s’emmarca dins del Pla Educatiu d’Entorn amb l’objectiu de donar oportunitats educatives més enllà de l’escola.

Publicado en: Notícies

L’Ajuntament organitza una sessió informativa sobre la preinscripció i matriculació pel curs 2024-2025

L’ Ajuntament de Castelló d’Empúries convoca a les famílies amb fills/es a una reunió per informar del procés de preinscripció i matrículació pel curs 2024-2025 que s’incorporen a I3 o a 1r d’ESO. La sessió tindrà lloc el proper dimarts 20 de febrer a les 17 hores a la Capella del Convent de Santa Clara.

La sessió informativa convocada pel deparament d’Ensenyament de l’Ajuntament, exposarà els aspectes importants a tenir en compte, s’explicarà el funcionament de la preinscripció i la matrícula per al curs 2024-2025 als centres públics de Castelló d’Empúries i Empuriabrava i alhora també es resoldran els dubtes freqüents.

Informar que les escoles del municipi han organitzat una jornada de portes obertes per tal de poder visitar les instal·lacions, les dates i horaris seran les següents:

Escola Joana d’Empúries – 28 de febrer de 14.45 a 16.30 h
Escola Ruíz Amado – 28 de febrer a partir de les 16.15 h
Institut Escola El Bruel Empuriabrava – 27 de febrer (primària i secundària) de 16.15 a 17.15 h

Publicado en: Notícies

Consell d’Infants i Adolescents

El passat dimarts, 30 de gener, s’ha portat a terme la primera trobada de representants del Consell d’Infants i Adolescents .

El Consell d’Infants i Adolescents és un òrgan de participació on infants i joves poden expressar les seves inquietuds i propostes, a la vegada que aprenen valors democràtics i desenvolupen una major sensibilitat pel municipi.

El Consell està format per diferents representants escollits d’entre l’alumnat de 5è i 6è de primària i 1r i 2n d’ESO dels centres educatius del municipi, encarregats de participar en les trobades. El càrrec dels representants té una durada de dos anys.

A la trobada del dia 30 hi van assistir els consellers i conselleres que l’any passat feien 5è de primària i 1r d’ESO i els nous representants que s’han incorporat aquesta edició.

Durant el curs, es porten a terme diferents sessions amb tot l’alumnat de 5è de primària i de 1r d’ESO amb l’objectiu de fer arribar la seva visió i les propostes en un ple municipal a través dels consellers i conselleres. Aquestes propostes cada any tenen relació amb una temàtica diferent que s’encarrega des de l’Ajuntament.

La primera trobada es va portar a terme a la Sala Gòtica per tal que els consellers/es coneguessin l’espai on es realitzen els plens municipals. Allà mateix es van fer les presentacions i es van desenvolupar les primeres dinàmiques. L’alcaldessa Anna Massot i la regidora d’Ensenyament Laura Guerrero els va donar la benvinguda i els van anunciar el tema escollit d’aquest curs “L’educació”.

Publicado en: Notícies

El Pla Educatiu d’Entorn celebra la Comissió Representativa del curs 2023-24

Ahir dijous 8 de febrer, es va reunir a la Sala Gòtica de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, la Comissió Representativa del Pla Educatiu d’Entorn (PEE).

L’acte va ser presidit per Anna Massot, alcaldessa del municipi de Castelló d’Empúries, com a presidenta designada de la comissió. L’acompanyava la regidora del Departament d’Ensenyament Laura Guerrero i les tècniques ensenyament i del Pla Educatiu d’Entorn.  

El Pla Eductiu d‘Entorn és una proposta de cooperació educativa entre el Departament d’Educació de la Generalitat i les entitats municipals, amb l’objectiu d’aconseguir l’èxit educatiu de tot l’alumnat i contribuir a la cohesió social mitjançant l’equitat, l’educació intercultural, el foment de la convivència i l’ús de la llengua catalana.

L’objectiu de la Comissió Representativa és, principalment, presentar la dotació que es rebrà aquest any i el Pla Anual d’Actuacions del curs 2023-24, juntament amb els municipis de Sant Pere Pescador i Sant Miquel de Fluvià, que en formen part també.

Hi assisteixen agents de tota la comunitat educativa (regidors dels tres municipis, equip docent, EAP, assessora LIC, entitats que participen al PEE, etc.), per tal de consolidar i seguir creant xarxa entre les diferents activitats i recursos que el municipi ofereix a infants i joves, famílies i docents, en relació a l’educació, en una àmplia varietat.

Aquest curs escolar Castelló d’Empúries farà 17 anys que està vinculat al Pla Educatiu d’Entorn i des de fa 7 cursos escolars Sant Pere Pescador i Sant Miquel de Fluvià que hi estan adherits.  

En la trajectòria del Pla Educatiu d’Entorn, el nostre territori ha anat incorporant activitats i recursos amb la finalitat de donar una resposta educativa efectiva a la comunitat educativa dels nostres municipis, per tal d’assegurar una actuació educativa coordinada, integral i ecològica a la realitat en la que ens trobem.

Entre els aspectes més rellevants de la Comissió Representativa, s’hi troba la presentació de les dotacions proporcionades per part del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, amb la voluntat d’oferir un suport en el desenvolupament d’activitats i recursos. Enguany, l’aportació per part del Departament d’Educació és de 79.000 €. Aquest import es desglossa en 3 mòduls: activitats ordinàries, lideratge tècnic i Projecte de Mentoria, Tallers de Suport i Acompanyament Educatiu i Oportunitats més enllà de l’escola.

Una de les novetats que es va presentar ahir per aquest curs és la Cantarella de Castelló d’Empúries. El projecte consisteix en organitzar una cantada prenent com a referencia esdeveniments escolars musicals organitzats al territori català (Cantània, Trobada de Corals a Secundària…) amb la peculiaritat d’incloure en un mateix espectacle alumnat d’etapes diferents.

La Cantarella va néixer amb la voluntat de posar en contacte alumnat de l’últim curs de primària i del primer cicle de secundària. Inclou un argument, un grup de rock creat per l’esdeveniment (la Cantarella Band) que acompanya al cor i un conjunt de cançons de rock-pop català que l’alumnat treballa i aprèn a les hores de classe. Un grup d’alumnes també fa una representació teatral senzilla. Hi participen: tots els centres educatius de Castelló d’Empúries i l’Escola Fluvianets  de L’ Armentera, l’Escola El Llagut de Sant Pere Pescador, l’Escola Vallgarriga de Sant Miquel de Fluvià, l’Escola Teresa de Pallejà  de Fortià i l’Escola Els Valentins de Vilamacolum.

L’espectacle final serà el dia 29 d’abril al matí a la plaça Mossèn Cinto Verdaguer, 1 de Castelló d’Empúries i és obert a tothom.

Publicado en: Notícies

S’inicia una nova edició del “Conte per Relleus”

Aquest matí ha tingut lloc a la Sala Gòtica, la primera trobada de l’activitat Conte per Relleus, emmarcada dins el Pla Educatiu d’Entorn. A l’acte hi ha assistir l’alcaldessa, Anna Massot, la regidora d’Ensenyament, Laura Guerrero, la creadora del conte original i escriptora, Mariona Masferrer, l’Il·lustrador, Sergi Moreso i els i les 125 alumnes de cinquè de primària de l’Institut Escola El Bruel-Empuriabrava, de l’Escola Ruíz Amado i de l’Escola Joana d’Empúries.

Conte per Relleus és una activitat adreçada als i les alumnes de cinquè del municipi que aquest any arriba a l’onzena edició. Enguany s’estrena un nou conte de base “La llegenda” amb nous personatges i aventures. Aquest conte està basat en la llegenda del Bruel.

En aquesta primera trobada, a més de conèixer la creadora del conte i la persona que el va il·lustrar, l’alumnat ha realitzat dos tallers: un d’escriptura, conduït per la Mariona Masferrer on han aparès tècniques que podran aplicar a l’escriptura del seu conte i un altre d’il·lustració amb en Sergi Moreso que els ha ensenyat diferents maneres de fer il·lustracions.

Abans de començar a treballar, l’autora ha explicat l’inici del conte que marcarà els cinc capítols que crearan els nens i nenes durant els mesos que dura l’activitat, porta el títol “El secret dels bous”. Cada grup escriurà i il·lustrarà un capítol d’aquest conte i els resultats obtinguts s’agruparan per obtenir el conte per relleus d’aquesta edició.

Finalment, la història serà editada i impresa per l’Ajuntament de Castelló d’Empúies que entrega un exemplar per a cada un dels i les alumnes que participen al projecte.

Aquesta activitat té com a objectiu fomentar l’hàbit lector i incentivar als nens i nenes el gust per l’escriptura creativa, a través del trebal col·laboratiu i en xarxa, mitjançant la tecnologia del Google Sites i parteix d’un conte original que la mateixa escriptora ha realitzat per aquest projecte: “La llegenda”.

Publicado en: Notícies

Es presenta el cartell de Carnaval

Aquest matí s’han entregat els premis del concurs del cartell de Carnaval 2024, que tindrà lloc els dies 16, 17 i 18 de febrer a Castelló d’Empúries. L’alumna de 3r d’ESO de l’Institut Castelló d’Empúries, Irina Vázquez, ha estat la guanyadora d’aquesta edició.

Ja fa anys que la imatge del cartell de Carnaval és escollida a través d’un concurs entre els i les alumnes de 3r d’ESO dels centres educatius de secundària del municipi. De tots els cartells que es van presentar, que han estat un total de 197, han resultat finalistes les obres de Pol Gómez, de l’Institut Castelló d’Empúries i Sondosse El Hamidi, de l’Institut Escola El Bruel-Empuriabrava.

Des dels departaments d’Ensenyament i Comunicació es marquen cada any unes pautes amb la temàtica de carnaval com a eix central, al que l’alumnat s’ha d’adaptar. Enguany s’ha demanat que fessin un fons amb pintura. Les propostes presentades han estat originals, divertides i amb molt de color.

Aquest matí l’alcaldessa, Anna Massot, ha rebut a la sala Gòtica als autors i autores dels cartells seleccionats, que han vingut acompanyats de familiars i professors i s’ha aprofitat per reconèixer la seva tasca i fer-los entrega d’un petit obsequi.

L’ alcaldessa, ha volgut destacar la qualitat dels treballs d’aquest any i ha expressat la dificultat del jurat d’escollir un guanyador. En aquest sentit, Anna Massot ha agraït també “la predisposició dels instituts de secundària per la seva participació en cada edició, així com la implicació de l’alumnat participant”.

Publicado en: Notícies

Mapping de Nadal

La màgia de la temporada de festes nadalenques arriba a Castelló d’Empúries aquest proper divendres 22 i dissabte 23 de desembre, des de les 18.30 a les 20.30 hores, amb un espectacle de mapping únic que il·luminarà la portalada de la Basílica. Enguany, hi ha un toc especial: el mapping ha estat creat per a l’alumnat de les escoles de primària del municipi i les persones residents a la Residència Toribi Duran.

El mapping és una forma artística que combina projeccions visuals amb l’arquitectura urbana, transformant edificis i espais públics en una pantalla gegant. En aquest cas, infants i persones grans han treballat conjuntament per crear una seqüència de projeccions que reflecteixi la història i l’esperit nadalenc.

Els espectadors podran gaudir d’una exhibició que barreja llum, color i música, amb imatges que prenen vida a través de la portalada de la Basílica. Cada projecció serà una obra mestra col·lectiva que captura la creativitat dels més joves i la saviesa dels residents més experimentats.

Convidem a tothom a l’esdeveniment de mapping. A participar en la visualització d’aquestes projeccions a partir de les 18.30 hores del divendres 22 i dissabte 23 de desembre. Veniu amb la vostra família i amics per experimentar aquesta màgia visual i celebrar la força i la diversitat. És un regal de tots i per a tots. Us hi esperem amb il·lusió!

Publicado en: Notícies

Castelló d’Empúries inicia el Projecte Rossinyol de nou

3 alumnes de secundària dels centres educatius del municipi, es vinculen a 3 mentores de la Universitat de Girona al llarg del curs escolar.

Castelló d’Empúries ha apostat de nou pel Projecte Rossinyol com a part de les mesures vinculades a la dotació del Departament d’Educació pel PMOE, integrat al Pla Educatiu d’Entorn.

Projecte Rossinyol, és un projecte de mentoria que consisteix en què alumnat de la Universitat de Girona, s’emparella amb alumnes de centres educatius del municipi perquè durant 3 hores a la setmana d’un curs escolar, comparteixin espais d’oci, cultura i lleure, a més d’afavorir l’ús del català.

Per una banda, l’alumnat universitari que participa en aquest projecte ho fa de forma voluntària i és l’equip del projecte Rossinyol qui valora la seva participació al projecte i els facilita una formació que els doni recursos bàsics per a treballar la relació amb el mentorat/da.

Per altra banda, els mentorats/des, alumant de secundària, són alumnes amb els quals es valora positivament el foment de l’ús de la llengua catalana fora el centre educatiu, l’ampliació de referents de l’alumne/a i l’afavoriment de la integració a l’entorn social a través d’activitats diversificades.

A Castelló d’Empúries, la dotació ha permès vincular tres parelles, és a dir, 3 alumnes de centres de secundària amb 3 alumnes de la Universitat de Girona. Entre professionals de Projecte Rossinyol, l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i professors/es de centres educatius, s’ha recopilat informació sobre l’alumnat d’ambdues parts per decidir quin emparellament se’n feia en funció dels gustos, interessos i disponibilitats.

El dilluns 4 de desembre, es va celebrar la festa inicial, que té per objectiu principal presentar els mentores i mentorats/des entre ells perquè que descobrissin amb qui compartiran el projecte durant tot aquest curs escolar, però també per a donar el tret de sortida oficial a aquest programa. En aquesta trobada hi varen assistir l’alcaldessa Anna Massot, professors/es de centres educatius, la tècnica del Pla Educatiu d’Entorn de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, l’assessora LIC del Pla Educatiu d’Entorn, els/les mentors/es de la Universitat de Girona, els/les mentorats/des de centres educatius i les seves famílies.

En aquesta trobada, després d’una presentació per part de l’organització i l’Ajuntament, mentors/es i mentorats/des varen participar en un petit joc per tal de descobrir amb qui s’emparellarien al projecte i així, que poguessin començar a conèixer-se entre ells/es i amb les famílies dels/les alumnes de secundària.

Tant l’Ajuntament de Castelló d’Empúries com l’IE El Bruel-Empuriabrava i l’INS Castelló d’Empúries, que són els centres que hi participen, han engegat aquesta iniciativa amb especial entusiasme, ja que és una oportunitat d’afavorir la inclusió social, cultural i lingüística així com el creixement personal d’ambdós membres de la parella, a través d’un vincle afectiu d’amistat que es va forjant amb les trobades al llarg de les setmanes.

Publicado en: Notícies

Inici del curs escolar 2023-2024

Avui dia 6 de setembre, és l’inici per l’alumnat d’educació infantil, primària, secundària i els cicles formatius de formació professional bàsica. I el 12 de setembre l’alumnat de batxillerat i els cicles de formació professional de grau mitjà i superior.

Enguany, el curs escolar comença amb jornada complerta. Aquest fet representa que l’alumnat seguirà l’horari habitual en el centre educatiu.

L’horari dels centres educatius d’infantil i primària serà el mateix que els darrers anys, de 9 a 12.30 h i de 14.30 a 16h l’horari de les classes i de 12.30 a 14.30 h l’horari del servei de menjador.

Pel que fa a educació secundària obligatòria, batxillerat i cicles es manté l’horari habitual des del primer dia de curs. L’alumnat de l’Institut de Castelló d’Empúries fa de 8 a 14.30 h i l’alumnat de l’Institut Escola El Bruel Empuriabrava fa 8.05 a 14.35 h.

Així doncs, aquest dimecres, uns 2.000 infants i joves comencen el nou curs escolar 2023-24, entre  l’alumnat d’infantil, primària, secundària, batxillerat, CFGM i PTT.

Pel que fa al calendari escolar del nou curs, les dates més destacables són les següents:

Dimecres 6 de setembre de 2023: inici de les classes d’educació infantil, primària, secundària i els cicles formatius de formació professional bàsica. Inici de l’horari amb jornada completa per l’alumnat d’educació infantil i primària.

Dimarts 12 de setembre de 2023: inici de les classes de batxillerat i els cicles de formació professional de grau mitjà i superior.

Del 22 de desembre de 2023 al 7 de gener de 2024 (ambdós inclosos): vacances de Nadal. El dimecres 21 de desembre es farà jornada intensiva.

Del 23 de març a l’1 d’abril de 2024 (ambdós inclosos): vacances de Setmana Santa.

Divendres 21 de juny de 2024: acaben les classes al segon cicle d’educació infantil, a l’educació primària, a l’educació secundària obligatòria, al primer curs de batxillerat i a la formació professional de grau bàsic.

La finalització de les classes d’ensenyaments de règim especial i de la formació professional, ho faran d’acord amb la seva programació acadèmica.

12 i 13 d’octubre, 1 de novembre, 6, 7 i 8 de desembre, 2 i 5 de febrer i 1, 2 i 3 de maig: festius, festius locals i dies de lliure disposició dels centres educatius.

Laura Guerrero, regidora d’Ensenyament, voldria destacar l’oferta educativa pública que hi ha en el municipi per tal d’atendre a infants i joves.

Així doncs, el curs escolar 2023-24 s’inicia amb dues escoles de primària, un institut-escola i un institut amb ESO, batxillerat i un Cicle Formatiu de Grau Mitjà en Manteniment d’embarcacions d’esbarjo, una llar d’infants municipal, una escola municipal de música, una Unitat d’Escolarització Compartida (UEC) i dues modalitats de Pla de Transició al Treball (PTT): un especialitzat en auxiliar de vendes, oficina i atenció al públic, i el de l’especialitat en auxiliar de vivers i jardins.

Publicado en: Notícies