Comissió Representativa del Pla Educatiu d’Entorn

El passat 2 de novembre va tenir lloc a la Sala Gòtica de l’Ajuntament la Comissió Representativa del Pla Educatiu d’Entorn.

A la Comissió hi van assistir representants de l’Ajuntament, dels centres educatius, del Departament d’Ensenyament, de les associacions de mares i pares, entitats i associacions del municipi.

Es va fer un repàs dels 10 anys del PEE al municipi, i es va exposar el projecte d’aquest nou curs.

Aquest any com novetat s’han aderhit al conveni amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya els municipis de Sant Pere Pescador i Sant Miquel de Fluvià.

Tot seguit es va fer la xerrada inaugural d’inici del curs escolar “Ponts per a la relació família i escola” a càrrec del teatre El Buit.

Veure notícia a Empordà tv.

Publicado en: Notícies

Voluntariat per la Llengua a les escoles del municipi

L’Ajuntament de Castelló d’Empúries, a través del Pla Educatiu d’Entorn i el Servei Comarcal de Català de l’Alt Empordà volen impulsar el Voluntariat per la Llengua (VpL) a l’escola.

L’objectiu general del programa Voluntariat per la Llengua (VpL) és facilitar a les persones que tenen coneixements bàsics de català la pràctica d’aquesta llengua en contextos reals de forma relaxada, per tal que es decideixin a parlar-la.

El motiu principal per impulsar aquest projecte a l’escola és bàsicament perquè hi ha famílies de l’escola que no parlen la llengua catalana ja que provenen d’altres cultures i tenen, òbviament, altres llengües.

El Vpl a l’escola consistirà en la creació d’un grup de mares i pares que parlin català habitualment i que puguin comprometre’s a dedicar 2 hores, una sessió, a ajudar a altres pares i mares a practicar la llengua catalana.

Les sessions es duran a terme a la tarda (de 14.30 a 16.30 h) al mateix centre educatiu. Els voluntaris podran escollir de què parlar durant la sessió, guiar una conversa o compartir alguna afició (cuina, manualitats, costura i moda, esports, fotografia, estètica,…) amb els altres pares i mares.

Anna Massot, regidora d’ensenyament, comenta que “aquestes sessions han de tenir també per a objectiu facilitar la coneixença i la relació entre les famílies del centre”.

Durant els mesos de novembre i desembre es farà la crida de voluntariat. S’ha passat un paper informatiu a les famílies perquè aquelles que hi estiguin interessades s’hi puguin inscriure retornant-lo omplert a la mateixa escola.

Es té previst iniciar les sessions durant el segon trimestre escolar.

Per a més informació, Serveis a la Ciutadania de l’Ajuntament, Pla Educatiu d’Entorn (972 25 01 65).

Enllaç a Empordà tv

Practicar la llengua catalana

Publicado en: Notícies

Ponts per a la relació Família-escola, xerrada inaugural d’inici del curs escolar 2017-18

Xerrada inici curs escolar_Lila

Avui dijous 2 de novembre tindrà lloc a la Sala Gòtica de l’Ajuntament la xerrada d’inauguració del curs escolar 2017-18.

És una iniciativa que s’impulsa per primera vegada des del Pla Educatiu d’Entorn de Castelló d’Empúries.

“Ponts per a la relació família-escola”, es tracta d’una xerrada en format teatral, que recull des de l’humor, diferents situacions i punts de vista de l’escena familiar i escolar per moure emoció i pensament.

L’acte és obert a tothom, i anirà  a càrrec de la companyia Teatre del Buit.

Per a més informació: Serveis a la ciutadania de l’Ajuntament (972 25 01 65).

Xerrada inici curs escolar_Lila

Publicado en: Notícies

Comencen els cursos de català i els tallers d’alfabetització a Castelló d’Empúries

Després del període d’inscripció d’aquest mes de setembre i octubre, comencen a Castelló d’Empúries els cursos de català i els tallers d’alfabetització per adults.

Amb l’objectiu d’aprendre o millorar el coneixement de la nostra llengua i cultura, així com les eines necessàries per poder desenvolupar-se amb autonomia en les situacions de la vida quotidiana, més de 100 persones s’han inscrit als cursos i tallers, 83 ho han fet als cursos de nivells inicials i bàsics, i 25 als tallers d’alfabetització.

L’oferta dels cursos de català, que s’ofereixen a través del Consorci per a la Normalització Lingüística, és la següent:

– Curs Inicial 1: dilluns i dimecres, de 9.15 a 11.15 h, a l’Aula de Formació de Santa Clara.

– Curs Inicial 1: dilluns i dimecres, de 9.30 a 11.30 h, al Centre de Serveis del Puigmal.

– Bàsic 1: dimarts i dijous, de 9.30 a 11.30 h, al Centre Emprèn

– Bàsic 3: dilluns i dimecres, de 14.30 a 16.30 h, al Centre Emprèn.

I l’oferta dels tallers d’alfabetització, que enguany s’ofereixen per primera vegada a través de la Creu Roja, és la següent:

– Taller 1: dilluns i dimecres de 9.15 a 11.15 h al Casal de Castelló.

– Taller 2: dimarts i dijous 9.15 a 11.15 h al Centre de Serveis d’Empuriabrava.

La gestió dels tallers d’alfabetització a través de la Creu Roja ens ha permès ampliar 1 hora a la setmana l’horari dels tallers. També es té previst fer un treball individual amb els participants per orientar-los a altres serveis de l’Ajuntament que puguin ser del seu interès, com la borsa de treball o l’accés a altres cursos de formació.

Des del departament d’Ensenyament de l’Ajuntament, juntament amb el Consorci per a la Normalització Lingüística s’està treballant per impulsar de nou el Voluntariat per la Llengua al municipi, una iniciativa que ja s’havia dut a terme anys anteriors.

El proper mes de gener començaran de nou les inscripcions pel proper període febrer- maig.

Per a més informació: Serveis a la Ciutadania de l’Ajuntament, 972 25 01 65 o bé serveisalaciutadania@castello.cat.

foto cursos

Publicado en: Notícies

El Departament d’Ensenyament i els Ajuntaments de Castelló d’Empúries, Sant Pere Pescador i Sant Miquel de Fluvià seran corresponsables del Pla educatiu d’entorn.

Aquest matí ha tingut lloc a l’Ajuntament de Castelló d’Empúries la signatura d’un conveni de col·laboració entre l’administració de la Generalitat de Catalunya mitjançant el Departament d’Ensenyament i els Ajuntaments de Castelló d’Empúries, Sant Pere Pescador i Sant Miquel de Fluvià.

L’objecte d’aquest conveni és establir els termes de col·laboració entre les administracions per contribuir, a través del Pla educatiu d’entorn, al foment de la llengua catalana i a la millora de l’èxit educatiu per a tot l’alumnat en totes les dimensions: personal, acadèmica, social i laboral. Així mateix, es vol afavorir la convivència, la cohesió social i la creació i/o manteniment d’una xarxa educativa que doni una resposta global, integral i més eficaç als reptes educatius.

El passat curs escolar 2016-17 va fer 10 anys que es va crear el Pla Educatiu d’Entorn a Castelló d’Empúries. Aquest nou curs s’hi afegeixen per primera vegada els municipis de Sant Pere Pescador i Sant Miquel de Fluvià.

Aquesta iniciativa va néixer amb la voluntat de donar resposta, d’una forma integrada i comunitària, a les necessitats educatives dels infants i joves del municipi, coordinant i dinamitzant l’acció educativa més enllà de l’àmbit escolar.

Des del PEE de Castelló d’Empúries s’han dut a terme diferents accions adreçades a l’alumnat i a la comunitat educativa en general, però sempre amb una especial atenció als sectors socials més desafavorits.

Aquest pla, ha anat creixent i adaptant-se a unes necessitats molt concretes del nostre municipi, per aquest motiu el curs passat es va portar a terme un treball de diagnosi per tal de replantejar les actuacions partint de la nova realitat, que ha canviat des dels seus inicis.

Aquest treball es va fer a través d’enquestes a entitats, centres educatius, alumnat, famílies i diferents departaments de l’ajuntament, ja que parlem d’un projecte transversal on hi col·laboren i participen els diferents agents educatius.

Enguany des de l’equip tècnic del PEE es vol prioritzar el foment de la participació dels diferents agents esmentats (entitats, centres, famílies, alumnat, etc.) en l’elaboració del projecte d’actuacions, el qual es té previst aprovar en la propera Comissió representativa-institucional del proper 26 d’octubre. Aquest mateix dia tindrà lloc també un acte obert a tothom d’inauguració del curs escolar amb una conferencia.

20171010_125521

Publicado en: Notícies

L’Ajuntament de Castelló d’Empúries i l’escola Ruiz Amado signaran un conveni per dur a terme el projecte Euronet 50/50 al centre educatiu.

L’Ajuntament de Castelló d’Empúries i l’escola Ruiz Amado signaran un conveni per dur a terme el projecte Euronet 50/50 al centre educatiu.

Euronet 50/50 és un projecte europeu que incentiva l’estalvi energètic en edificis públics a partir de l’aplicació de bones pràctiques en l’ús i la gestió de l’energia. La metodologia que es fa servir és el 50/50 que consisteix en introduir incentius a l’estalvi energètic aconseguit.

Qui lidera el projecte i duu a terme totes les actuacions és l’Agència Comarcal de l’energia i clima, un organisme d’abast comarcal i vinculat a l’administració pública a dintre l’estructura del Consell Comarcal de l’Alt Empordà.

Després de la valoració tècnica per part de la mateixa Agència Comarcal d’energia i clima, s’ha considerat oportú realitzar el projecte a l’escola Ruiz Amado.

Per a dur a terme el projecte cal signar un conveni entre l’Ajuntament i l’escola per tal de formalitzar el compromís. L’Ajuntament es compromet a invertir o bé retornar el 50 % dels estalvis econòmics aconseguits i l’equip escolar es compromet a aplicar un conjunt de bones pràctiques i liderar el projecte.

Es considera un projecte molt interessant atès que implica a personal del centre i a l’alumnat a trobar ineficiències energètiques i a mantenir o augmentar el confort energètic al centre escolar.

La regidora d’Ensenyament, Anna Massot, comenta que “és un exemple de bona pràctica molt interessant que podria aplicar-se a altres espais o centres educatius  en un futur.”

baixa

Publicado en: Notícies

Comença el nou curs escolar amb 1.716 alumnes

Avui ha començat el nou curs escolar 2017-18 per l’alumnat d’infantil i primària, i dijous ho faran els de secundària, batxillerat i cicle formatiu.

Un total de 1.716 infants i joves comencen avui a la llar d’infants, a l’escola o a l’institut, una xifra molt semblant a la del curs passat.

El nombre d’alumnat per centres és el següent:

Pel que fa al calendari escolar del nou curs, les dates més destacables són les següents:

12 de setembre: inici del curs infantil i primària

14 de setembre: inici del curs secundària, batxillerat i cicle formatiu.

Del 23 de desembre al 7 de gener de 2018: vacances de Nadal.

Del 24 de març al 2 d’abril de 2018: vacances Setmana Santa.

22 de juny: finalitzen les classes a tots els centres, excepte a l’escola infantil.

A més dels dies festius, els centres han escollit quatre dies de lliure disposició distribuïts entre els tres trimestres: Divendres 13 d’octubre, dijous 7 de desembre, dilluns 19 de febrer i dilluns 30 d’abril.

L’horari dels centres es manté igual, els centres de primària de 9 a 16.30 h. Els de secundària fan de 8 a 14.30 h a l’Institut de Castelló d’Empúries i de 8.15 a 14.45 h a la Secció d’Institut a Empuriabrava.

El curs comença amb normalitat. Es destaca la posada en marxa de la nova Oficina Municipal d’Escolarització que gestiona l’Ajuntament des del passat mes de juliol i que ja ha atès a 22 famílies arribades al municipi.

Per a més informació sobre els processos de preinscripció i matricula i/o l’oferta educativa del municipi cal adreçar-se a l’Oficina Municipal d’Escolarització situada  a la planta baixa de l’Ajuntament (Departament d’Ensenyament), o bé trucar a Serveis a la Ciutadania al 972 25 01 65.

bates escola ok

Publicado en: Notícies

Castelló d’Empúries posa en marxa l’Oficina Municipal d’Escolarització

Aquesta setmana es posa en funcionament l’Oficina Municipal d’Escolarització (OME) a Castelló d’Empúries.

L’OME creada a partir d’un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya té per objectiu facilitar a les famílies informació i orientació de l’oferta educativa del municipi.

El servei atendrà totes les sol·licituds de preinscripció presentades fora dels terminis de preinscripció i matriculació.

L’Oficina està ubicada a Serveis a la Ciutadania (planta baixa de l’Ajuntament), i l’horari d’atenció és de 9 a 14 h, de dilluns a divendres. Qualsevol família nouvinguda al municipi haurà doncs de passar per l’OME per formalitzar la sol·licitud de preinscripció del seu filla/a, se’ls requerirà una documentació específica i restarà a l’espera que la mateixa OME li comuniqui el centre assignat.

Les escoles, instituts, inspecció d’ensenyament i l’Ajuntament, a través de l’Oficina Municipal d’ Escolarització formen part de les Comissions de Garanties, que fan l’assignació de places en funció de les sol·licituds de les famílies i de les places vacants existents.

Anna Massot, regidora d’ensenyament, explica que ” amb l’obertura de l’OME es pretén facilitar el procés d’escolarització a les famílies i als centres. Iniciar aquest servei a l’estiu ha estat positiu per poder atendre aquelles famílies que arriben en aquest període que els centres estan tancats.” 

Per a més informació es pot consultar la web  http://www.castello.cat/serveis-a-la-ciutadania/, o bé trucar a Serveis a la Ciutadania al 972 25 01 65.

baixa

Publicado en: Notícies

4a fira de llibres de text de 2a mà

Aquest divendres 14 de juliol, tindrà lloc la quarta fira d’intercanvi, donació i compravenda de llibres de text i material escolar.

Enguany, com a novetat, la fira tindrà lloc a l’INS Castelló d’Empúries de 12 a 14 h. El motiu d’haver reduït la durada és per facilitar que la gent es concentri a la mateixa hora.

L’objectiu principal és facilitar a les famílies un espai per poder trobar el que els faci falta, o senzillament poder donar aquell material que ja no els cal.

Qui vulgui podrà intercanviar, donar, comprar i vendre llibres de text, bates, carpetes, motxilles, peces de roba esportiva, instruments musicals, etc.

Tots els participants s’han de fer responsables de l’intercanvi, la donació i compravenda, així com de la qualitat del que portin.

El material sobrer, si no es recull el mateix dia, es repartirà a les entitats del municipi.

És una actuació organitzada conjuntament per l’Ajuntament, centres i AMPA.

Fira d'Intercanvi_2017

Publicado en: Notícies

Dimarts es va convocar el Consell Escolar Municipal

El dimarts 13 de juny va tenir lloc a la Sala Gòtica de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries el Consell Escolar Municipal, un òrgan de participació, de consulta i d’informació que permet tractar tots els temes educatius que afecten al municipi.

Hi van assistir diferents representants dels centres educatius de primària i secundària, de la llar d’infants, de l’escola de música, així com representants de professors, de pares i mares d’alumnes, de les AMPA, del personal d’administració i de serveis dels centres, dels alumnes i dels diferents grups polítics municipals.

L’acte va ser presidit per l’alcalde Salvi Güell i la regidora d’ensenyament Anna Massot, i es van tractar diferents temes d’interès per la comunitat educativa com: els dies de lliure disposició i el calendari escolar pel curs 2017-18, la creació de l’Oficina Municipal d’Escolarització, el Pla Educatiu d’Entorn, els projectes socioeducatius per a infants i joves, i vàries informacions (xerrades per a famílies, protocol d’absentisme escolar, programa Créixer en Família, entre d’altres).

Tal i com van apuntar l’alcalde i la regidora, es preveu que aquest proper curs es convoquin més consells, ja que esdevenen una bona oportunitat per posar en comú i debatre les necessitats educatives del nostre municipi. També es va convidar als participants a fer propostes per incloure a l’ordre del dia del proper CEM a través del Departament d’Ensenyament de l’Ajuntament.

festa escoles

Publicado en: Notícies