Inicia el curs escolar 2022-2023

Aquesta setmana inicia el curs escolar 2022-2023, un curs que es veu marcat per diferents canvis en el calendari i el currículum.

Enguany, el curs comença més aviat que altres anys. Concretament, avui dia 5 de setembre, és l’inici per l’alumnat d’educació infantil i primària mentre que l’alumnat de secundària, batxillerat i formació professional iniciarà les classe el dimecres dia 7.

Un dels canvis que podem trobar aquest curs és que el mes de setembre a educació infantil i primària faran jornada intensiva al llarg de tot el mes. La proposta del Departament d’Educació és proporcionar als alumnes servei de menjador després de les classes i una hora d’activitats extraescolars gratuïtes per les famílies, gestionades per l’empresa contractada pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Aquesta però, és una mesura que es troba compromesa per la falta de professionals del sector del lleure necessaris per desenvolupar les extraescolars, així que la viabilitat de la seva execució està pendent de valoració per part del Departament d’Educació. En canvi, l’alumnat de secundària, batxillerat i formació professional podran dur a terme l’horari habitual des del primer dia de classe.

Algunes de les altres novetats destacables d’aquest curs escolar, és la reducció de la ràtio d’alumnat en el primer curs d’educació infantil (P3), que partirà de 20 places enlloc de les 25 com els darrers anys. També és una novetat la gratuïtat del darrer curs de la primera etapa d’educació infantil (P2).

Així doncs, aquesta setmana, entre dilluns i dimecres, més de 1.800 infants i joves del nostre municipi començaran el nou curs escolar 2022-23, entre l’alumnat d’infantil, primària, secundària, batxillerat, CFGM i PTT.

Pel que fa al calendari escolar del nou curs, les dates més destacables són les següents:

Dilluns 5 de setembre de 2022: inici de les classes al segon cicle de l’educació infantil (de forma esglaonada en alguns centres educatius) i l’educació primària.

Dimecres 7 de setembre de 2022: inici de les classes a educació secundària obligatòria, batxillerat, cicles formatius de grau mig i plans de transició al treball.

Dilluns 3 d’octubre: inici de l’horari a jornada completa per l’alumnat d’educació infantil i primària, és a dir, de 9 a 12.30 h i de 14.30 a 16 h l’horari de les classes i de 12.30 a 14.30 h l’horari del servei de menjador.

Del 22 de desembre de 2022 al 8 de gener de 2023 (ambdós inclosos): vacances de Nadal. El dimecres 21 de desembre es farà jornada intensiva.

Del 3 al 10 d’abril de 2023 (ambdós inclosos): vacances de Setmana Santa.

Dimarts 20 de juny de 2023: finalització de les classes per l’alumnat d’educació secundària i batxillerat.

Dijous 22 de juny de 2023: acaben les classes pels alumnes d’educació infantil i primària.

La finalització de les classes d’ensenyaments de règim especial i de la formació professional, ho faran d’acord amb la seva programació acadèmica.

12 i 31 d’octubre, 1 de novembre, 5, 6 i 8 de desembre, 2, 3 i 27 de febrer i 1 i 2 de maig: festius, festius locals i dies de lliure disposició dels centres educatius.

L’horari dels centres tindrà diversos canvis. Per una banda, l’alumnat d’educació infantil i primària, durant tot el mes de setembre faran de 9 a 13 h les classes, de les 13 a es 15 h servei de menjador i de 15 a 16 h les extraescolars gratuïtes. A partir del 3 d’octubre, l’horari serà el mateix que els darrers dos anys, de 9 a 12.30 h i de 14.30 a 16 h l’horari de les classes i de 12.30 a 14.30 h l’horari del servei de menjador.

Pel que fa a educació secundària obligatòria, batxillerat i cicles es manté l’horari habitual des del primer dia de curs. L’alumnat de l’Institut de Castelló d’Empúries fa de 8 a 14.30 h i l’alumnat de l’Institut Escola El Bruel Empuriabrava fa 8.05 a 14.35 h.

Anna Massot, regidora d’Ensenyament, voldria destacar que a més de tots els canvis de calendari i horaris, és remarcable el fet de poder iniciar un curs sense les mesures preventives i protocols de la Covid-19 d’aquests dos últims cursos escolars. La bona notícia d’aquest inici de curs és poder fer-ho amb més normalitat que els anteriors, deixant enrere mesures organitzatives com els grups bombolles, l’ús de mascaretes a les aules o haver de realitzar els patis separats per grups diferenciats, entre d’altres.

El curs escolar 2022-23 al municipi s’inicia amb dues escoles de primària, un institut-escola i un institut amb ESO, batxillerat i un Cicle Formatiu de Grau Mitjà en Manteniment d’embarcacions d’esbarjo, una llar d’infants municipal, una escola municipal de música, una Unitat d’Escolarització Compartida (UEC) i dues modalitats de Pla de Transició al Treball (PTT): un especialitzat en auxiliar de vendes, oficina i atenció al públic, i el de l’especialitat en auxiliar de vivers i jardins.