Finalitzen les primeres sessions del “Fem Salut 0-99”

La setmana passada van acabar les primeres sessions d’aquest curs del projecte Fem Salut 0-99 en el marc del Pla Educatiu d’Entorn. Aquest és un projecte de Servei Comunitari basat en un intercanvi generacional entre els alumnes de 4t d’ESO de l’IE El Bruel Empuriabrava i el grup de gent gran que participa en el curs de Gimnàstica de Manteniment que organitza l’Ajuntament des de l’agenda formativa. Fem Salut 0-99 es desenvolupa al llarg de 3 sessions d’una hora en què l’alumnat, amb l’assessorament i ajuda de la professora de gimnàstica de manteniment i el professor d’educació física del centre educatiu, dinamitzen i dirigeixen l’activitat, compartint d’aquesta manera un espai i una activitat d’estil de promoció de la vida saludable i l’activitat física amb la gent gran.

Habitualment aquest intercanvi intergeneracional es realitzava només durant 3-4 sessions amb un sol grup d’alumnes, però aquest curs escolar l’Institut Escola El Bruel-Empuriabrava compta amb 3 classes de 4t d’ESO, de manera que ara ha finalitzat la primera tongada amb un dels grups de 4t d’ESO del centre, però hi haurà dues col·laboracions més amb les dues classes restants, amb 3 sessions més durant el mes de març i unes altres 3 al mes de maig.

Prèviament a la realització de les sessions conjuntes, els/les alumnes realitzen un treball d’investigació en el qual indaguen sobre els exercicis i l’activitat física idònia per al col·lectiu al qual es dirigeixen, fent especial èmfasi en com es podria ajudar a reduir els dolors més freqüents en la gent gran (mal d’esquena, artrosis, problemes cardíacs…). En aquesta edició, l’alumnat va passar una enquesta a les persones del grup de gimnàstica per conèixer quina era la seva situació, les seves necessitats i el tipus d’activitats que més els agraden.

A partir d’aquí, els grups d’experts es divideixen i es formen grups nous on s’ajunten diferents alumnes coneixedors del tractament de les diferents patologies. Són aquests grups, que de forma autònoma, han dissenyat les sessions que comparteixen amb la gent gran del poble. Aquest projecte ja fa anys que està en marxa i enguany incorpora com a novetat més grups.

Anna Massot, regidora d’Ensenyament i de Benestar Social i Famílies, valora aquesta activitat molt positivament i està molt satisfeta que enguany s’ampliïn les sessions “aquestes trobades aporten grans beneficis per les dues bandes, que s’enriqueixen mútuament a través de la interacció intergeneracional, a la vegada que es fomenten els valors de respecte i participació activa en la comunitat”.  

Aquestes sessions es desenvolupen al pavelló municipal d’esports, on l’alumnat, prèviament a la classe conjunta amb la gent gran, aprofiten les instal·lacions per a fer-hi l’hora d’Educació Física que els correspon en un espai diferent de l’habitual.

El projecte es du a terme gràcies al treball que realitzen els professors d’Educació Física del centre i l’alumnat, així com per la implicació dels membres del grup de gimnàstica de manteniment i de la dinamitzadora del grup.

Publicado en: Notícies